It kā jauni negatīvi apskati nav izlīduši par Radeon RX 9070 sēriju. FSR 4 ir kaut kas starp DLSS 3 un DLSS 4, jeb viss ir labi. Ilgtermiņa lielais jautājums būs ap to cik daudz spēles sākts atbalstīt FSR 4 - gan jaunās, gan vecās.
Un… nepilna gada laikā kopš izlaišanas daļas RTX 50 karšu teju vairs nav.
Hardware Unboxed austrāliešu YouTube kanāls baumo, ka Asus šiem ir pateici, ka RTX 5070 Ti ir end of life un visi pārējie ražotāji vienkārši nav spējuši atsūtīt apskata kopijas šai kartei.
Galvenais pirms Ziemassvētkiem bija man doma varbūt paņemt, taču skopums uzvarēja. Ja būtu paņēmis, tā kļūtu par kārtējo komponenti datorā kas laika gaidā kļuva vērtīgāka par kādu simtiņu vai diviem.
Redzēs kā situācija attīstīsies. Man ir lielas aizdomas, ka šobrīd visi komentāri runā tīri par 2026. pirmo ceturksni un kas būs tālāk nevienam nav skaidrs.
Izskatās, ka Nvidia pamet izkdienas patērētāja tirgu. AMD līdzīgi tēmē ar jaunajos produktos visur iesprausto “AI”. Varbūt cerības uz Intel kartēm pēc dažiem gadiem palikt konkurētspējīgākām… vai arī tie ieleks AI burbulī. Tiešām nevar paredzēt, kas notiks. Pats vairāk tagad galda spēlēs, baigi uz dzelžiem ar vairs neskatos ar šādām cenām.
Vienīgās bažas, ka ja multimiljardu kompānijas var gadu uz priekšu izpirkt konkrētu dzelžu segmentus, pašam salikt datoru vienā brīdi var kļūt nereālistiski. RAM arī problemātisks.
Pilnīgi patērētāja tirgu neviens nepametīs, noteikti visas kompānijas atstās pusatvērtas durvis uz to. Ja apsīks pieprasījums pēc datu centru produktiem, šie leks atpakaļ iekšā. Pagaidām gan visi mēģinās koncentrēties uz produkciju ar lielāku pievienoto vērtību. Kurš zin, varbūt pat AMD un Intel ieņems papildus patērētāja tirgus daļu, ja šiem nesanāks pārdot savu produkciju datu centriem.
Lielajiem čipu projektētājiem un to ražotājiem gan jau viss būs ok. Man visinteresantāk būs redzēt kas notiks ar patērētāja tirgus perifēriju. Kompānijām, kas neražo produkciju datu centriem. Varbūt pēkšņi sāks sprāgt nost RGB ventilatoru kompānijas vai vēl sazin kas. :D
Pēc idejas ar tām Intel kartēm viss ir normāli. Ir jaunākā paaudze, kura palien cenā zem lētākajiem Nvidia un AMD piedāvājumiem. Ir vecā intel paaudze, kura piedāvā kaut ko salīdzinoši modernu 100 EUR cenu kategorijā. Intel ir nofokusējies uz segmentu kuru pārējie ražotāji ir pametuši novārtā.
Liekas Intel nemaz nav augstas veiktspējas AI kartes. Varbūt beigās šie būs spiesti pārdot vairāk produkcijas patērētāju tirgum, ja datu centru trigū galīgi neies.
Pēc manas saprašanas (kas ir virpusēja) pagaidām nav runa par to vai pārdos datu centriem vai nē - jau ir rezervēta produkcija, kas vēl nav uzražota un fabriku skaits gan RAM, gan video kartēm ir ierobežots. Kompānijas arī nesteidz celt jaunas fabrikas, jo AI burbulis var sprāgt pirms fabrika ir pabeigta. Un pat ja ceļ kapacitāti fabrikām pēc dažiem paredzējumiem pieprasījumu nevarētu apmierināt pat ar x8 fabrikām.
Ja AI kompānijas “rezervē” nākotnes produkciju, ko var notirgot datu centram par 30-60k, bet patērētājam par 1k, tad nav brīnums, ka 5070 sērija vairs neeksistē. Vienīgā cerība ir AI burbuļa sprāgšana. Kamēr tas nenotiek, tikmēr viss paliks arvien dārgāks un mazāk pieejams, jo pieprasījums pēc datu centru ekipējuma tuvākajā laikā negrasās kristies.
Viņi ir spiesti sacensties entry galā, nezinu vai tās ir viņu vēlmes. Ja viņi spētu Nvidia/AMD līmenī grafiskās kartes būvēt tad gan jau arī ietu iekšā AI.
Skaidrs, ka visa TSMC ražošanas kapacitāte ir rezervēta uz priekšu - savādāk tādi ražotāji nemaz neoperē. Kā es sapratu, ražošanas process daļēji pārklājas čipiem kas iet patērētāju kartēs un AI kartēs. Kaut kāda drusku elastība resursu novirzīšanā viņiem ir - vai produkts iet uz patērētāja kartā vai datu centru kartēm. Cik daudz tās elastības ir, gan nav ne jausmas.
Vēl mums arī būs jāredz vai visas kompānijas varēs apmaksāt savus datu centru iepirkumus. B2B pasaulē parasti par pakalpojumiem netiek priekšmaksāts. Tās AI kompānijas, kuras eksistē tīri uz aizdevumiem un lieliem sapņiem, var apsprāgt, ja nesaņems nākošo kapitāla aizdevumu. It kā baumoja, ka OpenAI ir tas kas izpirka lielu daļu RAM čipu ražošanas kapacitātes un tā ir viena no tām kompānijām kas dzīvo tīri uz investīciju naudas dedzināšanu. Es neesmu ekonomists, bet interesanti kas notiks, ja pēkšņi sāks izsīkt nauda ko aizņemties. :D
Ja kāds no mums šo varētu paredzēt, tā būtu iespēja kļūt netīri bagātam. Tik pat labi kāds tūlīt ņems un uztaisīt super populāru aplikāciju, kas pilnībā bāzējas uz maziņa lokāli darbināma modeļa - aizdedzinot investoru paniku.
AI viņi ar ar galvu pa priekšu lec iekšā. Man tik nav ne jausmas cik labas skaitās viņu kartes.
To vien laiks rādīs, bet ASV atbildīgās iestādes ir kastrētas, tā kā droši vien kamēr Tramps pie varas, tikmēr viņi pūtīs burbuli bez apstājas. Un rietumu ekonomika tagad savā ziņā ir AI kompāniju kontrolē.
Kadreiz tā bijis? Nauda ir un būs kamēr hype būs tikmēr nauda būs. Par to pieejamību nu cilvēki aizies pretejā virzienā, neskries līdzi tehnoloģijām. Varbūt ne tagad, bet pēc 3 gadiem točna viss velk uz to kad sfēra is scams. Cik pikseļu tev ir gana? 4k?8k?16k?
Nu tagad moderni ir fps tak. Uzliek stūri un ar vienu aci skatās cik fps iet ar otru spēlē
Un nākotnē teiks zem 500fps neko nevar spēlēt ![]()
Neesmu dziļāk pētījis, bet es manu, ka tajā lielajā naudas riņķī nav iesaistīta Google. Šie kaut kā diži ziņās neizceļoties ar kontroversiju lēnā garā ieņem tirgu. Geimeriem gan no tā pilnīgi ne silts, ne auksts. Šie pat nepērk Nvidia produkciju.
Divi populārākie vēsturiskie piemēri ir tūkstot astoņsimt četrdesmitajos Lielbritānijas dzelzceļa burbulis un deviņdesmitajos amerikāņu .com burbulis. Pats pa sevi situācijas nesakrīt mats matā, taču pārlieku liels tirgus entuziasms par kādu tehnoloģiju nav nekas jauns.
Jā, par Googli baigi nerunā, bet Googles čipi tiek ražoti tieši tajās pašās fabrikās, kur ražo Nvidia AI karšu čipus, viņiem nav savas fabrikas. TSMC joprojām ir globālais bottlenecks. Cik saprotu, Nvidia nopērk konkrētu skaitu neapstrādātas silīcija vafeles no TSMC, un kad pienāk Nvidia kārta tikt pie ražošanas, viņiem ir izvēle starp AI čipu un geimeru karti. Pēc tam vienā un tajā pašā fabrikā vienas dienas ietvaros var uzražot gan H100, gan RTX5090, viņi vienkārši izvēlās primāri investēt AI, jo geimeriem to var pārdot par $1999 MSRP, kamēr datu centram par ~$25000-40000.
5070Ti sērijas reportētais “End of Life” gan laikam vairāk saistīts ar RAM krīzi, kas arī iet uz datu centriem (arī Google).
Es domāju, ka par Google primāri daudz nerunā, jo AI nav viņu primārais biznesa modelis. Google arī ir pašreizējās LLM transformeru arhitektūras izgudrotāji, lai gan cilvēki, kas bija instrumentāli šim notikumam, vairs nav kompānijā. Pat ja burbulis sprāgst, Google nekur nepazudīs. To pašu nevar teikt par OpenAI un visiem pārējiem naudas dedzinātājiem, kas stāv riņķītī ar rokām viens otram kabatās.
Jā, zemākā līmenī viņi visi dala resursus. Skaidrs arī, ja kaut kas pēkšņi notiks ar Taivānu mēs dažus gadus neredzēsim svaigi ražotus spicākos čipus.
Man visintriģējošākais Google sakarā liekas tieši tas, ka tā nav iepīta iekšā Nvidia naudas cirkulācijā un tehnoloģijā. Ja tajā ķēdē kas pārtrūks un kāda kompānija aizies pa burbuli, Google šķietami nebūs skarta. Google jau piedāvātais pakalpojums ir gana spēcīgs. Es pa lielam izmantoju tikai viņu - uz papīra viņu API ir labākā cenas/veiktspējas attiecība.
Es ar pagaidām pieturos pie gemini un github copilot (kas var palaist lielāko daļu premium modeļu no visiem AI pakalpojumiem ierobežotā skaitā par desmitnieku mēnesī). ChatGPT es neredzu kā var izķepuroties ilgtermiņā bez masīvas cenas celšanas produktam un/vai tā spēju ierobežošanas. Varbūt ja izgudro jaunu arhitektūru, kas slodzi uz dzelžiem ievērojami atvieglo, bet tā ir tāda zīlēšana kafijas biezumos.
Būs interesanti redzēt vai OpenAI šogad mēģinās IPO. Kopumā kompānijām kas piedāvā savus LLM modeļus ir vājš lietotāja lock in - tie servisi nav lipīgi, tos nav sāpīgi pamest. Nomaini savu pakalpojuma sniedzēju uz citu un tu saņemsi aptuveni to pašu čatu. Interesantākās aplikācijas kā GitHub Copilot, Windsurf, Cursor, ChatLLM, Perplexity utt. pa lielam ir ļoti neatkarīgas no aizmugurē lietotā LLM modeļa. Piemēram, Perplexity varētu nomainīt modeli uz kā tas tiek darbināts un gala lietotāji to pat nepamanīs. Tā pat kā AI draudzeņu mājaslapu lietotājiem ir pilnīgi pie vienas vietas uz kā tieši strādā tas servis kamēr vien tas strādā. :D
Pēc idejas šobrīd vispār neviens nezin kur nostabilizēsies tehnoloģiju steks. Visas kompānijas kuļ kaut ko savu. Likmes kuras šobrīd izdara OpenAI mierīgi var izrādīties nepareizas vai arī pareizas.
Jaunākās baumas lēš, ka visa 50 sērija tuvākos 6 mēnešus tiks ne pārāk ražota.
Tā kā Nvidia ir kā minimums kādi 80% no visa tirgus, tas nozīmē, ka pa labām cenām AMD un Intel kartes arī ātri vien beigsies.
“~30% baseline price increase to GPUs imminently."
Nice. Ja leak’am var ticēt, tad cenas celsies atkal pamatīgi. Turu īķšķus, lai notiktu OpenAI bankrots and lai mana 3070Ti izvilktu vēl vismaz pāris gadus.
Cik es skatos cenas jau ir uzlidojušas, tagad tik jautājums kur tās nostabilizēsies.
Jūtu tuvojas izdevīgs periods pārdod manu RTX 3060 TI. :D Es pat necerēju, bet varbūt tā drīz būs vērta savus 200 EUR.
AI-driven RAM shortages threaten more than just the PC market — datacenters expected to consume 70% of global memory in 2026
It’s dead, Jim.
Man jau no paša sākuma likās, ka interesantākais būs redzēt kas notiks ar plašāku tirgu kopumā šogad un nākošgad. Neviens gan precīzi nezin cik augstu uzkāps cenas dažādām ierīcēm un kādas būs tam sekas.
Tehnoloģiju sāk monopolizēt megakorporācijas. Cyberpunk realitātē ir ļoti garlaicīgs.
Nvidia won’t release new gaming GPU for ‘first year in three decades’ due to RAM shortage — and it’s also slashing RTX 50 production