Savā ziņā jā - aktieris paliek aktieris. Un, tomēr saprotu, ka šo tēmu varētu cilāt un cilāt.
Bet iedodot savus divus centus - daudzos citos Holivudas filmās/seriālos, kad cenšās veikt grāmatas ekranizējumus - cilvēki noteikti lūko pēc grāmatas paustā. Bet, kad ir orģināla ideja un stāsts - cilvēki to akceptēs. Mani vienmēr, piemēram, ir pārsteidzis (nu labi, īsti nav - viss grozās tikai ap naudu), kāpēc tiek atkārtoti pārcilātas vienas un tās pašas idejas (vai nu konstantie “remakes”, nevienam neprasītie “sequels” utt). Kādreiz biju pārcilājis “African Myths & Tales” grāmatu / un Āzijas kontinenta grāmatai tik tā nedaudz pieskāros - stāstu ir tik daudz ko izmantot, kas ļautu pastāstīt par kultūras īpatnībām, to unikalitāti, vēsturi un to, ka spētu izmantot aktierus (gan vietējo reģiona aktierus, gan arī lielbudžeta, ja nepieciešams). Ir tādas filmas, bet ne vienmēr lielbudžeta (man nāk prātā The Woman King nesenākais).
Atceros, ka lielākais skandāls laikam bija ar Snowwhite rūķu tēliem - kad Peter Dinklage centās uzlikt tādu kā sienu citiem mazajiem aktieriem (kuriem jau tā ir limitētas lomu pieejamības) un beigās neviens īsti netika pieņemts - aizstājot to ar CGI. Kas notika ar filmu tālāk, to mēs redzējām.
Bet ja iet runa par grāmatu ekranizējumu, tad cilvēki būs kritiski. Varam redzēt, kas notika ar Witcher sērijām, kad seriālu veidotāji centās aiziet tālāk no autora rakstītā (kad Henry Cavills aizgāja dēļ tā un arī seriāla atcelšana in general). Jāsaka, ka pat seriāls Halo (tie kas ir zināmi ar šo spēļu franšīzi) - to seriālu veidotāji teica, ka viņi spēli un grāmatas nav spēlējuši, tās neinteresē un grib izveidot savu. Galvenais tēls vispār bija tukša atrauga no tēla (un arī galvenā aktiera prasību - ka viņš grib, lai viņa seja visu laiku ir redzama), kas ir attēlots grāmatās/spēlēs un stāsts bija pilnībā nesaprotams (ar ko - cancellation sekoja, protams).
Lai gan neesmu pats Harija Potera fans un nebiju plānojis šo skatīties tāpat - man bija neliels pārsteigums ap šo visu. Vai nevarēja dabūt Roulingu, lai viņa uztaisa kādu scenāriju “spin-off” noteiktiem tēliem? Par to pašu Sneipu, par Hagridu vai Drako Malfoja tēvu kaut - un kur varētu iepīt tēlus, ar ko lasītāji nav pazīstami?
Lai vai nu kā - skatīties, protams, var, bet man ir nedaudz uzrauta uzacs, ja notiek aktieru rases mainīšana (piemēram, man būtu visai dīvaini, ja redzētu Black Panther kā White Panther). No jaunākajiem Star Wars, zinu, ka galvenajā lomā bija Reja, bet bitīt matos, kā man gribējās, lai filma būtu uz Finnu fokusēta (jo viņam bija interesants stāsts kā no “stormtrooper” kļūtu par džedaju). Šis, protams, iedod to nepieciešamo ažiotāžu un cilvēki varbūt dēļ šī arī to skatīsies, bet, es domāju, ka grāmatu autoriem jābūt stingrākām važām uz savu īpašumu (kā to dara Eiichiro Oda ar One Piece, piemēram).