I Swear - Tureta sindroma sūrā ikdiena

Šovakar noskatījos I Swear - biogrāfiska filma par John Davidson, vīrietis ar Tourette sindromu. Fantastiska filma. Brīžiem smaga, jo tēma var būt smaga, bet arī bija daudz humora un pozitīvu sajūtu.

Es lasīju, ka atsauces no cilvēkiem ar Tourette sindromu ir pozitīvas, un tas jau ir galvenais, kad tiek taisīta filma par šādu jutīgu tēmu.

Reti kuru filmu gribas redzēt otro reizi, bet šo labprāt lieku tajā kategorijā.(: Tā ir gan aizkustinoša, gan izglītojoša!

~ Man liekas smieklīgs “R” reitings. Jo ceturtdaļa no filmas sastāv no lamu vārdiem un nerātniem izteicieniem, bet neviens no tiem nav teiks ar ļaunu nodomu. Manuprāt šo mierīgi var skatīties ar 14+ jauniešiem ja vispirms paskaidro, uz ko parakstās. :D

2 Likes

Manuprāt es šito filmu esmu caur Instagram reels jau redzējis faktiski xd

1 Like

tt izmeta kadrus, kur aktieris vinnēja BAFTU, tāpēc jau paspēju iemest filmu sarakstā uz aizmiršanu :D bet nē, vakar saņēmos un arī noskatījos.

visprecīzākais raksturojums. Bija protams smagi skatīties, cik citu nezināšanas dēļ puikam tiek pāri darīts. Bet tai pat laikā, ka pats nezaudē optimismu un atrod savu ceļu un īsto ģimeni :light_blue_heart:

if you didn’t ugly cry at the end, tad neskaitās :D

also, redzot to aktrisi, kas tēloja viņa mammu, nu nevaru atslēgt smadzenē, ka tā ir tā pati, kas tēloja Moaning Myrtle (ko tikko uzzināju, ka latviski ir Vaidu Vaira :rofl:)

2 Likes

par šo filmu ir jau aizkadru drāma

tas čalis pa ko ir šī filma bija uzaicināts uz BAFTA balvu pasniegšanu, un paredzami viņam bija tic un pateica N-vārdu, un tagad soc tīklu bezdarbnieki un Džeimijs Fokss ir sašutuši. Ķipa mēs slavinam filmu par viņa dzīvi, bet ai ai kā, kā viņš tā drīkstēja,

2 Likes

Yup. Es par šo lasīju un riktīgi uzvilkos.

Nu ir mazliet citi, ātrāk priekšteči, kas šo tēmu cilājuši. Zināmākais Front of the Class (TV Movie 2008) - IMDb](Front of the Class (TV Movie 2008) - IMDb), iespējams arī lecis ārā.

Protams labi, ka ar filmas palīdzību runā par šādām tēmām, tomēr inkluzivitāti pati sevi nepasniegs un ir jārunā par dziļi sāpīgām tēmām, savādāk ,kā sapratīs, ka tas ir kino. Man vnk nepatīk tas, ka ir - balstīta uz patiesiem notikumiem. Tā arī forsē, ka tas ir galvenais iemesls, kāpēc skatīties. Skandālus liksim mierā - melns piar, arī paliek piar

Ja mēs šo aizmirstam, nebūtu šī saukļa - vai filmu tiktu vērtēta tikpat labi vai tomēr sliktāk?
Filmu neesmu redzējis, tāpēc šis jautājums man paliek atklāts. :man_shrugging:

Tieši tā, Tāpēc ir R. Nodoms nav svarīgs, ir fakta apstāklis.

Ja noskaties, pasaki, lūdzu, jo domāji. Filma man likās patiešām gaumīga, un humors labi līdzsvaro stāsta nedaudz didaktisko raksturu.

Man būs jānoskatās tā, kuru tu pieminēji. Man patīk šādas filmas :D

1 Like

Opā! Jaunu vārdu uzzinājām :nerd_face:

2 Likes

Jāpiekrīt @Kadiljaks :smiley: Kaut kas jauns. Šajā gadījumā, vai Tu bieži arī lasi grāmatas? Patīkami vienmēr redzēt tik bagātīgu latviešu valodas pielietošanu (arī pie citam tēmām, kuras apraksti).

savā ziņā on paper viņas ir pat ļoti līdzīgas, bet skatoties I Swear, tu redzi to realitātes sāli. Front of the Class pasniegta caur tādu amerikāņu filmām tipisku “you can do aaanything if you only believe!! :sparkles:
bet līdz ar to, viņa ir tāda good comfort watch :)

1 Like

Gan jau, ka runā par @Kadiljaks vārdu krājumu, jo mans ir 5. klases līmenī :D

2 Likes

Nēēē, nē :smiley: Galīgi nē. @Kadiljaks ir citā līmenī mums te, bet Tev arī sanāk ļoti labi aprakstīt un izklāstīt. Vienmēr sasilda sirsniņu, kad latviešu valoda tiek plaši izmantota.

2 Likes

Nu runājot par grāmatām, pagaidām dzīvē esmu lasījusi tikai dažus “garākus” tekstus latviešu valodā - Nāves ēnā, vienu grāmatu universitātei un dažus pētnieciskos darbus. Kad sastopu jaunus vārdus, cenšos tos uzreiz iespraust ikdienas sarunās, lai saprastu, kā pareizi lietot, bet parasti neesmu pārliecināta, vai sanāk. Visu mūžu lasu tikai angliski. Tātad paldies par komplimentu, esmu pārsteigta tādu saņemt :sparkles:

2 Likes

Don’t forget racist, your wanker. Joprojām mirstu nost no šī. :rofl:

Pirmo reizi par tureta sindromu uzzināju no filmas Deuce Bigalow: Male Gigolo (1999) - IMDb , vismaz apzināti ko atceros, pa savam viduvēja, tomēr laba komēdija iemācīja vairāk nekā gribētos. Kopš tā laika man kā daudziem citiem turets galvenokārt asociējas ar lamāšanos, kas nav obsolūta izpausme, kas noved ne tikai pie komiskām situācijām, bet arī visnotaļ nepatīkamām, absurdām un neērtām, un pat dzīvību apdraudošām uz ko filmā arī izlien, pie tam nepūloties un pat brīžiem slinki.

Remarkai, filma ir kolosālā, interesanta un ne mazāk aizrojoša ar humoru, attiecībām un ikdienu ar ko nākas saskarties. Pie tam startē mūs no pusaudžu vecuma, kad dzīve jau tā ir slikta un gribas mirt, bet še tev vēl piespēlē tādu mantu.

Nesalīdzināšu ar Front of the Class, kā teica

, jo diez vai tu izdomāsi kaut kādu unikālu un neparastu stāstu par Turetu, gan pieņemu ka visiem ir tā vai citādi līdzīgs stāsts. Kādam sliktāks kādam labāks, bet izskatīšu I Swear savu vakumā, idejā un pārējā miesā.

Filma visu savu šarmu, ideju, asumu, raksturu pazaudē pirmajās 3 minūtēs. Vienkārši visu padirš šeit un tagad, un tālāk pat negribas skatīties. Lai gan āķis labs iemests, konflikts pastāv teicams, kultūr kods pat eksistē. Un būtu fantastisks, gan iekšējs konflikts, gan arī ļoti laba satīra par politiku.
Un visu to šedevru izbojā nosaukums. Teksts. Vārdi, kas liedz pa savam kritizēt šo filmu un nekādā gadījumā neteikt neko sliktu vai aizkarošu par to.

Bollywood Padman GIF

Kāpēc nevar atstāt skatītāja ziņā ideju par to, vai tas ir izdomāts, iespējami satīrisks, iespējami sadzīvisks stāsts, diezgan dramatisks, kura laikā ne reizi smiesies, pat ja nevajadzētu, tomēr ar pareizu vēstījumu un savu ideju, galā izdodot šo patiesumu, atklājot visas kārtis, lai tu kā skatītājs priekš sevis izlemtu, kas no tā visa bija vai nebija, lai tu sajustu pretrunīgas emocijas par momentiem kur smējies, ļaujot filmas, tieši filmas varonim izskatīties gana patstāvīgam ar savu izaugsmi, tomēr neatraujot to pirsākuma.
Manās acīs, visu filmu izčakarē 5s uzraksts.

Protams, dialogi ir uguns. Šādi sarakstīt, gana ticami, lai ar šo lamāšanos panāktu pareizos segmentus, gan drāmā, humorā. Tai pat laikā lāsts - lamāšanās, laba, pie tam skotu - viņa vienmēr būs ugunīga un smieklīga, grūti sabojāt. Vēl mazpilsētas šarms. Faktiski te visas kārtis pēc noklusējuma ir teicamas. Pareizi tik jāizspēlē, kas arī ne vienmēr visiem padodas.
Fantastiski, aktieris arī ļoti talantīgi un vienkārši superīgi nospēlē. Visi labi.
Sižeta līnija par māti ir vienkārši manuprāt miskaste. Nopietni. Tur esošais konflikts, pretrunas vispār netiek atklātas. Ok - uz pirkstiem saprotams, kas par vainu, nav jābūt gaišreģim, bet daudzi momenti sakarā ar māti izskatās nu vienkārši baltiem diegiem šūti un atstāts kaut kur aizskadrā tā īsti nepaceļot tēmas, kas galvenajam varonim, tiešām bija nozīmīgi, pat jie momenti tiek izspļauti kā spazma, tie momenti pastāv un ir reāli. Ir momenti kurus paceļ, bet īsti viņi neko neietekmē, vai neizmaina. Vismaz acīm redzami, kā vien pateikt
The Simpsons GIF by MOODMAN
Uzskatīsim tos par impirvizētiem skečiem.

Tureta asorti pastāv, mazdrusku. Jautājums kāpēc izvēlējās tādu varonis ar tādu novirzi - tomēr var saprast, autors gribēja dzīvespriecīgāku filmu izbūvēt, nevis likt skatītājam nodzerties.

Jā, es iespējams pret filmu attiecos mazdrusku agresīvāk un kritiskāk. Pacelt smagu tēmu, diezgan skatītajam saprotamā veidā, par to gribas viņu lamāt vairāk, jo tas nozīmē, ka viņa ir sevis vērta.
:face_with_symbols_on_mouth: :face_with_symbols_on_mouth::face_with_symbols_on_mouth::face_with_symbols_on_mouth::face_with_symbols_on_mouth::face_with_symbols_on_mouth::face_with_symbols_on_mouth::face_with_symbols_on_mouth::face_with_symbols_on_mouth:

1 Like

Varu piekrist.
Abās pusēs ir realitāte. Abām ir patiesi notikumi apakšā. Šeit paceļas jautājums par dzīves skatījumu un atbalstu no līdzcilvēku puses. Par apstākļiem, kas to ietekmē.

Šeit var spriest, ka viens zēns ieraugot, kādi cilvēki ar šo slimību ir iespiesti tomēr nolemj nepadoties tam un iet uz priekšu. Rakstura īpatnība.
Otrā gadījumā - čalis tiek ielikts kaktā un viņam pateikts nelīst ārā no tā. Protams viņam palīdz izlīst.
Faktiski kā viena mātē no Front of the Class, kas ieteica izņemt bērnu no skolas, jo tā būšos labāk, vienkāršāk. Jautājums tikai kam? Diskutabls.

Abas filmas ir vienas medaļas abas puses.
Jā, Front of the Class ir mierīgāka, mājīgāka, ne tik agresīva, pacik pašas spazmas ir cita rakstura.
I Swear - agresīvāka, drūmāka. Es ikdienā reizēm nolamājoties to cilvēku klātbūtnē, kur parasti nelamājos uz mani paskatās šķībi. bet ikdienā un vienmēr.

Protams vēl varētu pētīt aizkulises un to, kā katrs no reālajiem personāžiem potenciāli ietekmēja filmu, jo pieejas viņiem ir dažādas. Bet to atstāšu tur kaut kur. Lai ir mierā.

1 Like

Ja gribas iedziļināties, personīgi kam es ar vienu aci piesekoju:

TikTok - Make Your Day thistrippyhippie - meitenei ir pilns asorti, izņemot turetu, vēl ir citas kaites, vairāk varbūt stāsta par ikdienu savu un demonstrē reālas lēkmes. Iespējams kādam būs nepatīkami skatīties.

keet ! (@rachelchaleff) | TikTok - arī fantastisks skuķis, pārsvarā atbild uz jautājumiem vai komentāries par un sakarā ar turetu.

Protams, ko var novērēt, nereti cilvēki komentāros uz pilnu nopietnību saka, ka cilvēks izliekas, ka tā nevar būt utt (faktiski visos saturos tas ir) viņa parasti parādā nepaliek arī. Bet ļoti gramatiski un strukturēti visu izklāsta.

1 Like

hold on ;D cik nav filmas par mīlestību, kur notiek basically the same thing, tas nevienu neattur turpināt taisīt to pašu stāstu ar citiem tēliem. tāpat par cilvēkiem ar turetu - cik cilvēku, tik, piemēram, sapņu par dažādām karjerām, un līdz ar to nianses katra stāstā atšķirtos. uz sitiena iedomājos Lewis Capaldi vai Billy Eilish - dziedātāji, kāpj uz skatuves tūkstošiem acu priekšā un katram, cik zinu, pilnīgi citādi turets izpaužas - vienam mega saasinās, otram tieši pieslāpējas. uh, cik te filmas jau var izspiest :D

1 Like

diez vai es toreiz baigi izglītojos, bet agrākais, kur filmā es atceros cilvēku ar tureta sindromu bija Not Another Teen Movie :rofl: :rofl:

1 Like

Es redzu, cik ir pulkstenis, un cik gara ir recenzija- viss, laiks lasīt :popcorn: Šīs tavas recenzijas ir garākie un valodas ziņā visbagātākie teksti, kurus lasu latviski :D

Prieks, ka patika daži filmas elementi. Par mammu pilnībā piekrītu, un tik ļoti, ka vispār biju aizmirsusi, ka viņa arī bija filmā. Nezinu, vai slikti uzrakstīta loma, vai aktrise nevarēja labi nospēlēt, vai vienkārši realitātē arī bija tik saspringtas un neattīstītas attiecības, ka to nevarēja normāli atspoguļot interesantā veidā, bet mani tas sižets neuzrunāja. Vismaz ar manu īso atmiņu ir iespējams tik pat labi izbaudīt pārējo filmu :grinning_face_with_smiling_eyes:

1 Like

Tas protams, ninansēs un detaļās ir tā sāls, un tās drupačas garšīgākās būs. Es vairāk par to globālo ideju biju domājis. Kā biopic - palielam visi pēc vienāda mazāk vai vairāk stila, tomēr niansēs ir tās, kas atdod savu garšu.

Atceros, kā savulaik tauta sāka šūmēties, ka šai kaut kas nav kārtībā vai tml, vnk cilvēks biežāk sāka koncertēt, biežāk publikā un tāpēc manāmāk. Tāman vsm liekas.

Piemēram Scatman John, cilvēks kuram nenormālākās problēmas bija ar stostīšanos, parunāt nevarēja vispār, bet tieši caur mūziku viņš varēja ķipa izārstēties, vismaz mazināt simptomus diezgan strauji.
Starpcitu, interesanti tas, ko zinu un esmu dzirdējis, klausījies, tieši mūzika šos impulsīvos momentus mierina.

Abās filmās tas ar tā forši tiek parādīts, nereti nopietns uzsvars tiek likts.