Video kartes ļoti dārgas šogad, bet 4k monitori nekad tik lēti, kā tagad, nav bijuši. Lemju starp diviem variantiem Gigabyte M27UP, 27" un MSI MAG 274UPDFDE E16M, 27" (ceru, ka MSI drīz pieleks, ka modeļu nosaukumiem nevajadzētu izklausīties pēc automātiski ģenerētas paroles).
Abi 4k 160hz ar dual mode uz 1080p@320hz. Abi apskatos dominē savās kategorijās. Lielākā atšķirība ir tāda, ka MSI ir mini led IPS, kamēr Gigabyte ir standarta IPS. Gigabyte būs nedaudz labāks reakcijas laiks hardcore spēlētājiem, kamēr MSI piedāvā izcilu HDR satura patērēšanas pieredzi bez OLED burn-in riska secīgi ir piemērots arī produktivitātes nolūkiem, kas man ir svarīgi.
Vai kāds nesen arī ir skatījies ko dziļāk par tēmu un var dalīties pieredzē?
Tev neprasās kas lielāks par 27"? Priekš 4K 27" gana kompakts izmērs, mierīgi var ņemt arī lielāku.
Mini LED IPS ekrāniem visvairāk metas acī izteiktāka melnā krāsa līdzīgi kā tas ir OLED. Vietām var sanākt atmosfēriskāk.
Cik esmu mēģinājis pašu HDR, kaut kā neaizgāja. Jā dinamiskais diapazons ir lielāks, tumšās vietas tumšākas un vietām žilbst acis no gaišajām vietām, bet nav tā, ka tas pilnībā izmainītu pieredzi. Varbūt, protams, es esmu redzējis tikai kaut kādu to nepareizo lēto HDR. :D
Es laikam pats šajā jautājumā izietu no tā cik ļoti man žēl tos papildus 150€
Tas ir jautājums, jā. 4k 27" ar 125% Windows scaling ir +44% screen real estate salīdzinot ar manu pašreizējo 27" 2k monitoru. 150% scaling būtu tas pats, kas tagad, bet ar asāku bildi, labāku reakcijas laiku/kontrastu/krāsu korektumu/utt.
Man arī dual mode ir relevants priekš Deadlock, kas ar 27" ir pieņemams, bet nezinu, cik pašķīdis tas būtu uz 32" collām.
Ātri uzmetot aci, M27UP 32" ekvivalents M32UP ir uzreiz +~220 eiro lēciens un MSI mini led 32 collās laikam neeksistē. Tam arī nav dual mode.
Ja tev ir +44% vietas ekrānā, sanāk viss teksts arī būs par 44% mazāks. Nez kā tev, bet man galīgi neprasās vēl mazāku tekstu par to kas ir 27" 1440p.
Ja es paņemtu 4K 27" displeju, es gan jau mērogotu Windows līdz kam līdzīgam 1440p un izmantotu iespēju spēlēt spēles asā 1080p.
Man personīgi 1080p vēl ir ok uz 60". xD 4K, protams, ir asāks, bet galīgi ne tik ļoti asāks kā varētu šķist. Paiet brīdis un acs pierod. Manā gadījumā sviestaini gluds FPS pārspēj 4K asumu.
Cik saprotu, tad tā ir drīzāk vienas monētas otra puse jo miniled izgaismotas scēnas un specefekti, kas izgaismo visu ekrānu (piemēram šaušana ar ieroci vai sprādzieni), izskatās labāk, kamēr oled izceļās ar tumšu scēnu attēlošanu.
Galvenais, ka miniled nav jāuztraucas par burn in un nav jāauklējās ar vairāku minūšu pauzēm pēc X stundām, utt. Pēc pašreizējiem jūtuberu OLED eksperimentiem, burn in parādās aptuveni pēc diviem, trīs gadiem. Pašreizējo monitoru pirku 7 gadus atpakaļ un gandrīz nekad neizslēdzu.
Teksts arī mini ledam tikpat lasāms, kā parastam monitoram, daudziem OLEDiem ar to ir problēma.
Cik esmu skatījies piemērus, gaiša pleķa ap kursoru nav.
Gan jau var atrast kādu vidus ceļu, browserī zoomoju arī ar 2k lol.
Diemžēl 32 colliniekiem ap €500 dual mode nav vispār. Tur uzreiz notiek leciens uz €800-€1000 OLEDiem un tas cenu diapazons un OLED tehnoloģija man nav aktuāli.
Es, protams, saprotu, ka jo vairāk jo labāk, taču 1080p@320hz nav jau vairāk nekā vajag? Miglaini atceros apskatnieku video, kur runa gāja ap to, ka virs 120hz krītas tas cik daudz tu izjūti tos papildus kadrus.
Tas ir pietiekami. Vairāk domāju izmēra kontekstā - ja 27 ir par maz, lai izbaudītu 4k un jāskatās uz 32 collām, tiem nav tāda 1080p@320hz dual moda ar vienas pogas nospiešanu.
Es par to, ka varbūt 320hz jau ir baigi daudz. 120-160hz nenosauksi par lēniem displejiem. :D Nomainīt operētājsistēmā ekrāna izšķirtspēju arī ir viena poga. Liekas es pat kaut kur Gforce un AMD Adrenalin vadības paneļos redzēju fīču, kura ļauj konkrētas spēles palaist automātiski 1080p izšķirtspējā.
eh, nezinu. Čakars ar OS settingiem ņemties starp spēlēm. Savukārt ja maina iestatījumus tikai pašā spēlē, tad ir strikti jāpieturās pie exclusive fullscreen opcijas, jo borderless/borderless window saruks izmērā.
Ir arī mega geimeri, kas saka, ka no 120 uz 360 ir objektīvi redzama izmaiņa. 320 nav gluži 360, bet man nebūtu iebildumu.
Ir, bet kā es saprotu leciens vairs nav tik liels. Atdeve samazinās lienot augstāk.
30 → 60 ir liels leciens plūdenumā
60 → 120 bez šaubām ir vēl plūdenāk, bet leciens nav tāds demesis un zeme kā no 30 FPS. :D
120 → 144 es nevaru pateikt atšķirību, jūt tik, ka kadru ir daudz.
144 → 300+ par to varu spriest tikai pēc apskatiem, e-sportisti jūt atšķirību. Apskatnieki it kā apbalvo, ka pēc izjūtām tas nav liels leciens.
No otras puses, ja tie monitori nemaksā diži dārgāk, kāpēc gan ne. G-sync un Free-Sync tur tak ir. Tā kā Deadlock ir Source 2 spēle tur pat varētu būt reāli izvilkt tos 300 FPS vai vismaz tuvu tam.
Tā ir dzirdēts. optimum saka, ka no 500+hz arī jēga, jo ja spēj pabarot spēli ar tik daudz kadriem, tad manāmi uzlabojas motion clarity pie asām kustībām. Haosā vieglāk kompetitīvās spēles nolasīt.
BenQ EX2780Q, 27", 2560 x 1440 (QHD / 2K), 144hz, VA, 5ms. Tālajā 2020. gadā maksāja ap €520.
Sekundārais Dell P2417H - 24", 1920 x 1080, 60 Hz, IPS, 6ms no 2017. gada.
4k 27 collās ir super ass. Nezinu kāds tur PPI sanāk, bet manāms uzlabojums no 2k ir. It īpaši tekstu lasot. Bet nekāds darba virsmas ieguvums nav, jo 125% scaling teksts pārāk mazs, jāpieturas pie 150%.
IPS krāsas daudz labākas un korektākas izskatās salīdzinot ar sešus gadus veco VA paneli.
Dual mode, kas no 4k 160hz pārslēdz uz 1080p 320hz ir superīgs - daudz pārāks par 2k 144hz spēlējot Deadlock, kur tos kadrus var gana daudz dabūt. Līdz 320 gan vēl jāizaug, jo spēle vēl alpha stadijā un nav optimizēta un man paveca video karte. Ir cilvēki, kas sūdzās par dual mode bildes skaidrību internetā, bet man tas absolūti netraucē - spēles gludums > rezolūcija.
Nedaudz ieprovēju HDR režīmu skatoties Fallout otro sezonu, pāris testus jūtubā un Deadlockā arī (lai gan tas oficiāli to neatbalsta). Ir Windows iebūvētais shortcuts pārslēgties starp SDR un HDR režīmiem - Windows+Alt+B. Ja monitoram atstāj iestatījumos Auto, tad miniled local dimming zonas arī tiek attiecīgi automātiski ieslēgtas/izslēgtas. Normālā datora lietošanā izslēdzu (kā rezultātā tas top par parastu IPS paneli), jo programmatūra nav veidota ar HDR saderību tāpat kā lielākā daļa interneta satura. Pats HDR manai acij izskatās labi, bet nav pieredze ar citiem monitoriem vai televizoriem, tādēļ salīdzināt nevaru.
KTC ir maz zināma firma, bet viņi industrijā ir jau no 1995. gada. Viņi specializējās OEM (Original Equipment Manufacturing) un ODM (Original Design Manufacturing) jeb īsāk sakot ražoja preci bez zīmola, ko pēcāk Samsung, ViewSonic un citas lielas firmas rebrandoja un pārdeva kā savu preci. Ap 2021. gadu KTC mainīja stratēģiju. Atzīstot, ka viņi kontrolē piegādes ķēdi un ražošanu, viņi nolēma likvidēt starpniekus un pārdot produktus tieši patērētājiem zem sava vārda. Šim ir gan plusi, gan mīnusi. Piemēram, cena - MSI ar šo pašu paneli maksā €230 eiro vairāk kā minimums ar mazāk IO spējām, piemēram, tam nav USB portu vispār. Savukārt, liels mīnuss ir atbalsts - Ķīnā ir pieejama 1.08 firmware versija šim monitoram, kamēr EU/US infrastruktūras tam vēl nav. Esmu pagaidām spiests palikt pie defaultā EU1.02 firmware ar cerību, ka nākotnē viņi atbalstu uzlabos.
Uzbūves kvalitāte ir ok, nav super premium, bet ņemot vērā cenu esmu apmierināts.
Kopumā esmu priecīgs par pirkumu. 32 collas būtu foršāk, bet ne minilediem, ne arī standarta IPS nav tādu, kam būtu arī dual mode un man video karte 4k native nekad nepavilks spēlēs un svaigākais DLSS ar nav pieejams, jo 30xx sērija. Kā arī 32 collas pavisam citā cenu kategorijā ar vismaz +€250 pie cenas klāt, ja grib 4k ar labu refresh rate, krāsu korektumu, reakcijas laiku, etc.