All You Need is Kill - zaudētā vardarbība, bet izskatās kā..!

Anime Visiem!

Ôru Yû Nîdo Izu Kiru (2025) - IMDb

Filma iznākusi vēl tai gadā, bet šeku ielavījusies mūsu klimata zonā.
Un esot savvaļā tika pamanīta un noprovēta uz vizuālajām un IQ garšas kārpiņām. Kas nu sanācis ir gana spriežams, tai pat laikā nevajadzīgs jautājums.

Nosaukums un pats filmas sākums, ideja - tā vien mudina tevi kā skatītāju uz kaut ko gana saprotamu. Laika cilpa, monstri, tos nogalināt tiekot līdz galvenajam, sieviete eksokostīmā.

War Film GIF by Tech Noir

Ja liekas, ka sakritība, nebūt nav, jo filma, kur blakus varonei skraida vēl blakus čalis, kuram uzvārds rīmējas ar kukurūzu, ir balstīta uz mangu, pēc kuras tapusi šī anime.

Vizuāls mazliet ar “gaming” tādām kā ataucītēm piefrišināts, bet sižets - pārāk centās jau, vai necentās. Pēdējā mirklī visu sabojā, lai būtu vienkārši gaumīgs asa sižets ar bābieti, kura neatdzīvina monstrus, ieplij kaut kādu drāmu, zināntisko skaidrojumu, kurš nepiekā nenoved.
Kaut kādā mirklī Japāņi atcerējās par savu diženo un filasofisko, smago bērnību. Priekš kam, ko tas dod, tik pat daudz, kā benzīns mašīnai, kurai nav riteņu - drīzāk tie atskrūvējušies pusceļā.

Nopietni, filma vienā mirklī no diezgan mazliet komiska, azartiska un videospēlei līdzīgas dinamikas, pārtop kaut kādā melodrāmā Evangilion stilā. Un visu mēģina izskaidrot, salikt pēdējās 15 minūtēs. Pa faktam ta, pat galvenās cīņas nav. Viņa ir kaut kur tur aizskadrā, bet kamēr tu to saproti, jo vienkārši moments ir izrauts no zila gaisa, kaut kur tu protams bija minēts, kaut kad 3 vārdos.
Un ir citi momenti kuri parādās un pazūd, kam tie vajadzīgi biji :man_shrugging:

Grafiski vizuālais ar skaņu gan labi atstrādā savu maizi.

Fabric Satisfying GIF by SOFACOMPANY

Studio4C vienmēr ir bijis pa savam gana atpazīstam stils un maniere. Cauri visiem laikiem. Paņemat Tekkon Krinket no 2006 un All You Need is Kill - atrodiet 10 atšķirības. Nav pārmetums, tas, ka studija spējusi sagalbāt savu rokrastu, stilu un pa savam rietumniecisko stilu sajaukumā ar āzijas klasiku.
Skaņas dizains dažbrīd, liktos, neka īpaša, bet ļoti gaumīgs, atmosfērisks, tevi kā skatītāju ieliek vidē kur varonis atrodas. Mūzika var pēkšņi nocirsties, ja apraujas varoņa notikums. Pa savam gana agresīva dinamika, tomēr uztur savu tempub - lēnāk, ātrāk, spraigāk, romantiskāk, izklaidējošāk.

Saprotu tur pēc augstākās mākslas pirmavota darināt, bet šis ir tas gadījums - vai tiešām vajadzēja pieturēties pilnībā pie orģinālā sižeta.
Kā vienmēr “visa pasaule” briesmās ir ka Japāna pa faktam neklājas, kamēr pārējiem izskatās ir labi. Atbildīte, parodij uz standarta draudiem pret ASV, ja ne viņi, tad visa pasaule sabruks. Varbūt ja hronometrāž būtu mazliet garāks, nāktu pa labu pat.

All You Need is Kill ir mānīga kā sieviete Taizemē, piedāvā asumiņu, tomēr beigās var sanākt aplauziens.
Sajūtas un pieredze interesanta un neteiktu, ka slikta. Diezgan pat jautri.

7 Margarietiņ lapiņas dodam

P.S. Sižeta caurumus par šo laika cilpu nolaižam - nav pat vērts apspriest, tie pārāk ātri sākt līst un drīz vien pat vairs nekautrējas eksistēt.

3 Likes

Filma (tā live action) bija balstīta/inspired by the Manga, ja atceros pareizi. Nu tā tika runāts itkā kad iznāca.

1 Like

Ir ir
Edge of Tomorrow jau balstīts uz šo.

Sākumā rakstot (vēl skatoties) man likās, ka gana zināms viss :sweat_smile: Bet galvā nesaliku, ka šī ir tā pati vien. Beigās jau aizdedzīte nostrādāja, ka tak ta! Tak ta!

Ja sākt salīdzināt, var protams just - katrs ir savā tēmā aizgājis un virzienā. Man liekas, ka hronometrāž neizvelk šajā gadījumā, pa faktam 2/3 notiek action - labs, skaists.
Pēdējā daļā mēģina sabāzt tos varoņu pārdzīvojumus. Sabāztu 1h40m - tīrais, bez titriem - tas būtu tikai palabu. Tā knapā pusotra stunda, Pa faktam 1h20 - pārāk tomēr putraini sanāk.

1 Like

Šeit protams ir gana interesanti vērot, kā mājnieki un kā ārzemnieki, vienu un to pašu darbu ir dažādi adaptējuši un pielāgojuši.

Gana jūtama kultūras konteksta atšķirība.
Lai gan, lai gan - arī šeit netiek paskaidrots tā īsti, kāpēc tiek izmantots ierocis ar asmeņiem (idejiski tiek pārādīts un sapratne rodas, bet pilnīgi citā kontekstā)

1 Like

Nezinu kāpēc, bet šis nepreizais fakts, apspriežot šo franšīzi man pamatīgi derdz.
Katru reizi redzot ļautiņus šo minot iekš Youtube, TikTok, etc komentāriem, tā vien gribas šos nolamāt … šoreiz gan neesmu tik uzvilcies.

Live-action filma NAV balstīta uz All You Need Is Kill mangas, BET IR balstītas uz All You Need Is Kill light noveles.
Filmas filmēšana sākās 2012. gadā, iznāca 2014. gada vasaras sākumā.
Manga sāka un beidza serializēties no 2014. gada Janvāra līdz 2014. gada Maija beigām.
Varbūt vēl pēdējos mēnešos kaut ko paķertu no mangas filmai, bet nu Novele ir source material, nevis manga.

Protams es nezinu kārtīgi par šo animēto filmu.
Varbūt šai animētajai filmai ir ņēmusi šo un to no Mangas adaptācijas, bet tik un tā wiki un citur tiek minēta Novele nevis Manga.

p.s. Light Novele iznāca 2004. gadā.

Es pats esmu tikai lasījis Noveli, pirms 10 gadiem.
Tā un Manga un western graphic novel, tagad jau gadiem stāv manā plauktā un krāj putekļus.
Gan jau kaut kad izlasīšu komiksu versijas un noskatīšu abas filmas.

Bet cik atceros Novele uz beigām sāka aiziet uz Ritas skata punkta, bet es vairāk atceros lasīdams par viņas backstory nevis par to kā viņai klājās tajā kara laukā.
Cik knapi atceros tad viņa laikam bieži dzīvoja mežā ar tēvu. Survive on their own or something.
Bet jāmin ka tā bija viena no garlaicīgākajām grāmatas daļām. Like i really didnt cared about all that stuff.

1 Like

Well, the point was it was adapted from all you need is kill. A japanese work.
Tho I understand your frustation, I hate when something is adapted from a light or web novel, but then some normies say “oh this is adapted from the manga, i really liked it” haha

1 Like

Rekā. Godīgi pateikšu - neesmu pētījis šo jautājumu, neesmu iedziļinājies.
Vairāk tādam kā kopējam kontekstam, kur varbūt tās kājas aug.

Varbūt ir krietni ierastāks teikt manga, jo ķipa kaut kāda daļa nāk ārā pēc mangas, tā ir gana populārāka arī iespējams, tāpēc tur vairāk pēc inereces visur mangu piesauc.

Lai gan ko atminos, var mani labot, Japānā vismaz kādreiz bija, ka nereti iznākot novelei, ja tā iemantoja kaut kādu popularitāti, tad uz tās bāzes lika mangu un tikai tad varbūt, ja viss labi, mangu, ka nereti daudziem darbiem pamatā bija novele kaut kāda.
Bija periods, kad manga kaut kā otršķirīga bija. Kaut kas tāds.

Kā minēju, vnk manga ir krietni populārāks un masveida produkts ko atpazīst. Neko darīt. Palielam vairums cilvēkiem ir vienalga, kur sākums meklējams. Tiek ekranizēta tavā mīļā manga un ar to pietiek. Bet orģināl darbs var būt vispār Edo perioda šausmeņu stāstiņi :man_shrugging: