Dungeon Crawler Carl - spīdošākais amerikāņu isekai

Šoreiz vēlos īpaši padalīties ar Dungeon Crawler Carl noveļu sēriju. Tā šobrīd ir 7 grāmatas gara un aptuveni pēc mēneša iznāk 8. grāmata. Es to raksturotu kā smagas fantāzijas isekai darbu - atgādina vienu no tām neskaitāmajām anime, kurā galvenais varonis ir ieslodzīts RPG vai MMORPG spēlē. Internets man apgalvo, ka šī grāmat ir LitRPG pārstēve, kas tulkojas kā literary role-playing game. Pirmo reizi saskaros ar šo žanru.

Šī grāmatu sērija gan atsvaidzina negaidītu pārcelšanos ar izsmejošu atstāstījumu un šova elementu. Galvenais varonis tiek ievilkts iekšā nevis vienkārši spēlē, bet gan galaktiska izmēra spēļu šovā, kura galvenā balva ir iespēja izglābt zemi, kura spēles sākumā pa lielam tika iznīcināta. Tas dot paskaidrojumu kādēļ latiņa vienmēr tiek pacelta augstāk un spēlētāji iekuļas vienā ķezā pēc otras. Humors es teiktu arī ir ļoti RPG žanra izmejošs, taču tas neiekāpj parodijas teritorijā, jo paši varoņi ir gana nopietni un apkārt notiekošais absurdums tiek izskaidrots ar to, ka citplanētieši ir izmantojuši vietējo zemes kultūru spēles izveidē, taču tas ir izdarīts visai pavirši un virspusēji. Spēles noteikumi tiek pakāpeniski atklāti grāmatu gaitā un grāmatas visnotaļ uzticīgi tiem seko, lai gan galveno varoņu galvenais ierocis jau no paša sākuma ir noteikumu ekspluatācija.

Ar lielu pārsteigumu varu teikt, ka visu septiņu grāmatu garumā sērija tur tempu. Sākums bija aizraujošāk, jo likmes bija lielākas un varoņu spējas mazākas, bet pat septītā grāmata atrod ar ko pārsteigt. Vēlākās grāmatās zināmas problēmas rada tas, ka iesaistītie varoņi ir teju staigājošas dievības. Kopsummā ļoti spēcīgs darbs. Iesaku iemest aci visiem kam kārojas video spēļu fantāzijas darbu.

Viena īpatnība sērijai ir tajā, ka katra grāmata ir viens spēles līmenis. Kopā tie ir astoņpadsmit. Esmu gatavs derēt, ka šī sērija nebūs 18 grāmatas gara. ;D Līdz šim katrs līmenis ļoti paceļ latiņu tajā kas notiek un jau tagad nav diži palicis kur celt latiņu, lai sērija nesāktu izskatīties pavisam apsurdi.

2 Likes

Goddamnit Donut!
DC Kārlis arī ir ticis pie Webtoon adaptācijas, kaut gan pareiz izlaistā sezona ir krietni paīsa.

Šomēnes iznāca sērijas 8. grāmata - Dungeon Crawler Carl: A Parade of Horribles

Priekš astotās grāmatas sērijā, īstenībā stāsts turas kopā visai labi. Lai gan bagāžas ir daudz. Daudz varoņu, kaudzēm iekšēju atsauču un galvenie varoņi ir kļuvušu teju par staigājošiem dieviem. Tai pat laikā ir sajūta, ka autoram ir prātā doma kā šo visu nobeigt.

Tā kā nākošo grāmatu stabili jāgaida kādu gadu vai divus, uzmetīšu aci citām grāmatām ko sarakstījis Matt Dinniman.

Hmm - un kā? Lasās viegli?

Raksturo tā, ka sajūta, ka Holivuda šim varētu nočiept autortiesības un veidot filmas :smiley:

Jā, šis ir ļoti viegls popkorna lasām gabals.

Šī ir viena no tām sērijām kuru Holivuda nokautu. Sērija visai smagi balstās uz RPG klišejām. Ļoti izsmejošs un uz atsaucēm balstīts humors.

1 Like

Un šīs sērijas grāmatas tirgo grāmatnīcās? Vai tomēr pērc digitālo versiju?

LitRPG ir bijis populārs ilgi, bet tieši Web Novel žanrā. piemēram solo leveling var kategorizet kā litRPG.

Austrumu pop kulturas burbulī tas ir “mc gets a system” genre, but thats preytt much LitRPG

1 Like

Protams pārdod grāmatnīcās. Arī pie mums. https://www.janisroze.lv/lv/fdy1-dungeon-crawler-carl-1.html

Es pats pēdējo grāmatu klausījos Audible. Precīzi skaitļus nezinu, bet kad skatījos šī sērija dominēja pārdotāko Audible grāmatu sarakstu + es esmu dzirdējis reklāmas kur to reklamē līdzās Project Hail Marry grāmatai.

1 Like