Vai tu tur viena pati ar tiem 4 sīčiem ņemies? Vai vīrs nevar uztaisīt salātus?
Manuprāt vīrs ir viens no tiem 4 domāts ![]()
Četri cilvēki bija domāts es, puisis un divi bērni. Par to, ka es palieku mājās ar viņiem un Īrijā bērns sāk iet 3h bērnu dārzā 2,5+ gadu vecumā un 4,5h skolā no 4,5+ gadiem, tad es it kā cenšos taisīt vakariņas pirms puisis atgriežas, un visa pārējā dienā ir vnk pazudusi, tad pēdējā gada laikā bieži vien es pat neuztaisu neko ![]()
Pirms bērniem es parasti taisīju vienu lielu četru porciju maltīti, kur trīs porcijas bija man vakariņas - brokastis- pusdienas, tad tagad, kad man ir jādomā atsevišķas brokastis, pusdienas un vakariņas es vnk nespēju savākties… @_@
Lai neizklausītos galīgi nesavākta piebildīšu, ka hroniski ik nedēļu iegūldu laiku no puiša pieprasītā saldskābmaizē :D ko sākumā taisīju no internetā salasītām receptēm, tagad kaut kā galvā palicis sajaukt - 1 liela ĒK ķimeņu + 1ĒK sāls + 3 ĒK cukurs + ~50 g rupjo rudzu miltu (cenšos veselīgāk :D) + ~250 g smalko rudzu miltu + 2 krūzes ūdens + 300 g ierauga + 500-900 g kviešu miltu (beru uz aci līdz iet kopā) - uzreiz samīcu kukulī un lieku ieeļļotā cepampapīrā iekšā krāsna izturīgā katlā un ceru, ka uzaugs līdz cepšanas laikam, kas agrāk bija visa nakts, tagad es izaicinu baktērijas un ceru iekļauties pat 4 h xD (turēt to krāsnī ar fēnu uz 65°C ir visefektīvākais bet neesmu ilgāk par stundu to tā sildījusi) jebkurā gadījumā tad cepju, uzgriežot 200°C un ik pa 20-40 min samazina par 20 grādiem līdz min 120°C kas prasa 1,5 līdz 2 h un ņemot ārā apziežu ar cukurūdeni un uzreiz ietinu dvieļos, it kā pusstundu Vsm jāgaida, bet griežam citreiz ātrāk, tik grūti tad :D
Domāju ka tas būs ātrs apraksts… Jebkurā gadījumā šo sāku darīt pirms kāda gada, jo sapratām, cik ļoti pietrūkst garšīgas latviešu saldskābmaizes Īrijā </3
Ja viņiem tur nav normālas saldskābmaizes, tad tu pat varētu no tā uzbliezt mini biznesiņu, kad bērni paaugsies.
Man puisis ar viņa mammu to ir teikuši, bet es strādājot veikalā tieši ēdināšanas nozarē, tieši negribu uzņemties tādu projektu :D un jo vairāk taisu, jo vairāk saprotu, ka tā maize knapi četras dienas garšo labi… Nezinu, kas pietrūkst, lai garšotu kā veikalā produkts (no bērnības atmiņām balstu šo konceptu xD) tādēļ vēl mazāk gribu ienirt šajā maiznieka arodā… Īrijā vispār “sourdough” ir nenormāli populāra, un man šķiet viņi ar savu sodas maizi kā tradicionālo arī nebūtu latviskas saldskābmaizes piekritēji ![]()
Arī ledusskapī glabājot?
Ledusskapī neesmu likusi , pārāk mazs tas xD tā maize parasti sakalst, ja nostāv līdz nedēļai, apsveru domu, ka jāpievieno eļļa lai palēninātu izžûšanu…? Kaut gan es nekad atkārtoti nepārmīcu mīklu pirms cepšanas, ko visi visur iesaka darīt n- tās reizes, gan priekš saldskābmaizes, gan, jo īpaši, tai “sourdough” maizei … Tā , es pieņemu, glutēna staipīšana varētu vēl ietekmēt?
Nu slikti, ka tik mazs ledusskapis, jums tak vesela ģimene.
Ledusskapī neizžūst, turās riktīgi ilgi, un garšu nezaudē.
Izklausās tīri laba recepte. Cik ilgu ieraugi taisi? Un kā to veido? Man primāri rudzu milti ar siltu ūdeni līdz sinepju konsistencei nedēļu.
Un par sēkliņām - es pats piegāžu ķirbju sēklas, linsēklas un arī saulespuķu sēkliņas. Bagātīgāka tad ir.
Un par ledusskapi pilnīgi vienalga - pastāsti man, cik liela ir Tava saldētava? Eļļu nevajag likt klāt - dari šādi. Tiklīdz maize ir atdzisusi, sagriez to šķēlītes, saliec maisiņā un ieliec saldētavā. Es parasti izņemu ārā noteiktu šķēļu skaitu pirms gulētiešanas. Kad atkusīs, viņa būs pilnīgi tāda pati kā pirms sasaldēji. Ja nevar sagaidīt, tad es uzmetu uz pannas - to atkausēju šādi + nedaudz apgrauzdēju.
To būs diezgan grūti panākt, jo veikala maizītē (ne beķerejas) liek klāt jau papildus lietas, ko parasto mirstīgo veikalā nevar atrast. Bet Tu vari to garšu nedaudz uzlabot - piešauj kādu cietu sieru (mazos kubiciņos) vai saulē kaltētus tomātus (sīki sagrieztus).
@jurchiks saldētava vēl mazāka :D mēs te īrējam māju, kuras īpašnieks, te dzīvoja ar tikai savu partneri un uzskata, ka uz 100kv.m. ēku vislētākais ledusskapis ir totāli ok :D kaut gan, tas, ka esam divas pieaugušo paaudzes (es ar puisi un viņa māti) nepalīdz ar to telpu ledusskapī :D
Paldies par ieteikumiem, Mayo_Musketeer! Tā recepte no kuras es atvasinājos, patiesībā arī bija ar vēl sēklām, bet par to, ka es gribu “saldskābmaizi”, tad ķimenes ir vienīgās, ko es gribu pievienot :D
Ieraugs, no neta info, taisās apmēram nedēļu… mums viņš ir jau pāris reizes nomiris, jo mēs to turam istabas temperatūrā un esam noignorējuši šad un tad un nemainījuši trauku ilgi xD bet cenšamies laboties, jo, noteikti, ilgāk turēts ieraugs ir garšīgāks, nekā svaigi taisīts, tā kā mēs katru dienu barojam līdz tai sinepju konsistencei (netā lasīju skābā krējuma ( agrāk taisīju uz šķidro pusi un bija riktīgi jābaro, bet tagad puisis mazāk pieliek ūdeni un pieitiek ar vienreiz dienā (vai pat vienreiz uz divām dienām) barošanu)
Ā, barojam ar jebkuriem miltiem, kas mājās ir, puisis grib barot baltos kviešu miltus, bet es netā lasīju, ka rudzu milti ieraugam garšo labāk, tā ka es citreiz kad tieku pie piebarošanas darba tos izmantoju, gan tos rupjos, gan smalkos rudzu miltus - tā kā mūsu mājās patstāvīgi ir trīs veidu milti @_@
Ja ieraugs tomēr sanāk vairāk - puisis taisa baigi garšīgas ābolu-ierauga pankūkas, es citreiz nosmeļu priekš picas mīklas, kad dēls prasa picu, tā kā beigās ieraugs mūsu mājās nav par daudz :D
oh un es domāju, ka man vnk vajadzētu vairāk cukuru izmantot :D tā saldskābmaize ko es domāju ir 2000. gadu sākumu saldskābmaize, kādu īsti vairs neesmu nekad sagaršojusi… vrb Latvijā tajā laikā populārs bija “MSG”, ko es pagājušajā gadā uz galda blakus sālim redzēju Vjetnamā :D
Starp citu, redzot vēl kādu maizes cepēju ![]()
… runājot par ieraugu, es ar puisi, noteikti, piekrītam, ka “nobriedis” ieraugs taisa garšīgāku maizi, bet runājot par miltiem, viņš saka, ka kviešu milti taisa to gaišāku un garšīgāku, kamēr es saku, ka nejūtu atšķirību starp to, kas ieraugā maisīts :D
Plus es tieši gribu rudzīgāku garšu saldskābmaizē, tā kā, ja man kāds nečīkstētu pie pirmās šķēles, es izmantotu mīklā 1:1 rudzu miltus ar kviešu, nevis ~3:9 (tiešām nezinu cik mūsdienās beru kviešu miltus, jo sākumā bēru par daudz, sanāca pārāk bieza un ātrāk izžuva )
Vsp runājot par atkārtotu maizes mīcīšana… Man sajūta, ja es to darītu, maize būtu vēl garšīgāka… Vairāk “sourdough” maizi atgādinātu… Bet es nesaprotu kā atkārtoti mīcīt, jo, kad mēģinu, tad es nevaru beigt vēl miltus pievienot, jo ķep un ķep pie rokām… Man radies iespaids, ja es samaisu visu kopā (vrb ne ar visiem kviešu miltiem) un atstāju bļodā parūgt uz stundu vai tā un tikai tad ņemu iemīcīt bumbā, tad viņa iegūst to elastīgāku tekstūru … ![]()
Hmmm. Man ir citādāk - es parasto standarta kukulīti netaisu. Man ir milti 1:1, bet ieraugs tiek taisīts tikai no rudzu miltiem, jo kviešu milti, maitas, man bieži pārlieku sarūgst un veidojās pelējums. Ar tiem man neveicās
Tiklīdz es sataisu mīklu, es to atstāju tumsā, bezvējā, rūgt uz 12 stundām. Un tad to mīklu uzreiz lieku četrstūrainos silikona traukos (silikona, jo vieglāk izņemt). Tā es to mīklu nevāļāju.
Bet, ja Tu vāļā un taisi to kukul’ kukulīti, tad iezēķē rokas ar eļļu. Ieteicams ar neitrālāku garšu. Bet domāju, ka ar vienu mīcīšanās reizi pietiks. Bet, mans ir par slinku šai maizei eksperimentēt
Es tikai to metodi, ka gāžu formiņās zinu.
Kādas Tev picas vispār izskatās?
“Random zupa” vnk no tā kas bija ledusskapī
Ko vajag:
Prepare this:
Es nez kā buljona kubi works so es samalu viņus piestā
Burkāni un kāposti uz katlu ar buljona kubikiem un sāli:
Kabači uz pannu cepties:
Void is assiting:
Sablendējam kapostus ar burkaniem:
Viss pārējais ko vnk metam iekšā, mammai patīk kad ir chunks or pieces in soup, bet kabačus var sagriezt smalkāk pēc cepšanas jo cepot lielākus gabalus, nezūd tik daudz nutrients:
Samaisam, ā vel pieliekam coconut eļļu (vai jebkuru citu yummy healthy virgin oil) lejam bļodā un neaizmirstam “krējumu” :
Ir bussin:
A Tu savu ieraugu ledusskapī turi, esi turējis?
Hmm… ja es atstātu savu maizes mīklu tā uz 12 h…tad tā arī tik ap to laiku izaugtu man šķiet… Man patiik steidzināt jo nespēju plānot 12 h nākotnē ![]()
Plus, es uzreiz taisu bumbā un lieku cepšanas traukā, jo sākumā kad atstāju rūgt un tad pārliku man nepatika redzēt kā tā saplok, bija sajūta ka viss rūgšanas process no jauna jāsāk, jo kad liku uzreiz krāsnī neizauga tik liela un pufiiga kā tagad ka pēc pirmās mīcīšanas pa taisno cepšanas traukā lai neatņemtu tos burbuļus…
Es Vsp ieeļļoju to cepampapīru ar ķirbju sēklu eļļu
ko pirms gada nopirku ar domu ēst salātos veselīgāk lai būtu (jo ķirbja sēklas veselīgas taču xD) bet par to ka neviens neuzdrošinās tik intensīvu eļļu izmantot (kaut gan mēs esam totāli pieraduši pie olīveļļas garšas…) tad tāds ir tās liktenis… Un man puisis vaimanaā, ka maize garšo tumšāk ar to eļļu, bet man vienalga, man garšo tāpat un pa virsu ir cukuraūdens arī ![]()
Patiesībā oicu sen neesmu taisīju, bet recepti meklēju katru reizi netā kā taisīt " quick sourdough pizza" :D atgādina arī veikalā nopērkamās te Īrijā, nav tik žļambīgi (jo es neraudzēju mīklu tik ilgi) bet ir garšīgi…
Pagājušajā nedēļā ieraugs savairojās un par to, ka man ir kārais zobs, protams, taisīju ābolu kanēļa ierauga bulciņas, balstoties uz šo recepti Vegan Sourdough Apple Cinnamon Rolls by Make It Dough iegāzu tik cukuru(kombinācijaa ar saldinātāju) cik prasīja un pusi uzreiz cepu - iznāca gandrīz par saldu bet tdļ apsēdās viens un divi xD bet otru pusi atstāju pa nakti rūkt jo es to visu darīju pirms pusnakts
nu tad tās no rīta, kuras pārrūga, garšoja gandrīz 0 saldi - varēja just, ka ieraugs apēda visu cukuru manā vietā
arī tekstūra bija žļambīga, bet es ar prieku apēdu arī tās ![]()
sēņu rissoto
virpirms jāsataica pats buljons ar ko rīsu gatavošanas procesā aplies
šoreiz izmantoju saldētavā uzkrājušos sparģeļu kātus, ķiploku daivas, vienu dabiskā ceļā kaltētu čili paksti, sauju ar melnajiem pipariem, seņu buljona kubiņu, sojas mērci, lauru lapas un pāris kaltētas baravikas
Kad buljons kādu stundiņu ir pavārijies var sākt ar pašiem rīsiem. Uzkarsētā pannā izkausē kubiciņu sviesta tajā apcep saspiestu ķiploku un sīki sakapātu sīpolu(vai divus). Kad sāk parādīties krāsa, jāliek klāt arī sēnes
Man konkrēti patīk izmantot šīs, jo tām ir izteiktāka garša nekā šampinjoniem, bet cena nav astronomiska
lejam klāt buljonu
dekorē ar sauju rokolas
ho ho sparģeļu kātus saldēt vēlākam ir baigais pro tips
![]()
Wrapiņš+kremsiers+soy sauce+ķiploku granulas
+cepta ola ar ķiploku granulām un sāli
- tomato slices, biku sāls on them
+sviesta pupiņas no bundžas
+cepti cukini
Nevaru aizlocīt kā parasti
bet nu sanāca tādi tacosi kkadi
Uff not gona be shy un teikšu kā ir, garšo labāk kā izskatās un tik yummy wrapiņus nebiju ēdusi pat ar gaļu ![]()
![]()
![]()
![]()
@WizardsWild - labprāt gribētu uzzināt Tavu PVD karijmaizīšu receptīti no piknika
Un arī kā mīklu taisi.
Re ku recepte, tikai apsoli ka PVD gan neiesaistīsi ![]()
Tas ir TVP, jebšu Latvijā viņu laikam biežāk par sojas gabaliņiem sauc - tā pati lieta no kā sojšļiku taisa
Paaaldies! Pieglabāšu ![]()