Nesen skatījos video kartes un vienas reklāmas materiālos manīju NVIDIA ACE reklāmu. Pirmo reizi dzirdēju par ko tādu. Parokot dziļāk izrādās tas NVIDIA mākslīgā intelekta tehnoloģiju komplekts priekš spēlēm.
Galvenā ideja izskatās zem tā ir pievienot kādam NPC lielo datu modeli, kas ar to ļautu sarakstīties vai sarunāties brīvā formā un visa šī te padarīšana tiktu darbināta lokālu uz mūsu video kartēm. Te it kā skaidrs, paņem maziņu AI čatu botu un iestūķē to spēlē. Mulsinošā daļa sākas reklāmas materiālā kas sāk solīt “gudrākus” NPC, jo tas kā tieši tie ir gudrāki galīgi nav paskaidrots.
Piemēram, šie divi reklāmas video skan pēc diezgan liela fufeļa. Jo es neredzu atšķirību starp parastu NPC un te piedāvāto.
No tāda saprotamāka un iespaidīgāka piemēra ir šī te PUBG reklāma
Tas izskatās pēc NPC kam ir piešūts klāt runu saprotošs čatbots un iedotas dažas papildus funkcijas. “Nāc šurp”, “Iedod man ārstēšanās paku”, “Dod ziņu, ja atrodi ieroci”. Kādreiz ir bijušas spēles, kuras izmanto balss komandas, taču tādos gadījumos vienmēr vajadzēja izrunāt precīzi noteikto komandas tekstu un cerēt, ka nostrādās. AI boti varētu krietni labāk saprast dažādus formulējumus komandai - komandas varētu būt brīvākā formā nekā kādreiz.
Kas jauns no CES 2026:
Šeit parādītais jau liekas ok, lielākoties vienkārši pieslēgts klāt spēlei čatbots vienā vai otrā formā.
Te maziņš ieskats no neatkarīga avota, kurā šie ar tā lāgā neko īpašu nepasaka.
Vai no šī kaut kas sanāks redzēs. Ja man būtu jāmin, Nvidia visdrīzāk ļoti cenšas lai šī te fīču pakete būtu atbalstīta tikai uz Nvidia video kartēm. Intel un AMD piedāvā kaut kādas alternatīvas DLSS un Frame Gen, taču no NVIDIA ACE nevienam nav ne smakas. Lai gan čatbotus var mierīgi palaist gan uz AMD, gan Intel.
Te tiek solīts, ka līmeņa beigās stāstītāja varonis iedzejos/iedziedās tavus veikumus. Sanāk tur apakšā ir teksta ģenerēšana, tā ieskaņošana un varoņa mutes animācijas. Tā visa padarīšana gan riktīgi skan robotiski. :D
AI šis AI tas … es pat video nevaru noskatīties jo AI vajag bāzt.. Tendence reuploadod orğinalus video un AI beigās tik pielikt. Un teikt kad tas AI veidots…piem.
Sorry AI ir bubble fake it till make it. Neticās kad make it. Pa daudz ko vajag, compile power. Spelēs AI bloat vien ir. Drīkst protams labot mani, bet neredzu good ending AI. Parāk murgains, bez loğikas.
Lokālā integrācija, kurā tu palaid maziņu modelīti uz savas video kartes, nekur nepazudīs. Šie modeļi jau ir izveidoti un nost tos tev neviens neņems. Cits jautājums vai kāds tiem atradīs tiešām vērā ņemamu pielietojumu. Vai arī šī vienkārši būs “balss komandas spēlē” otrā versija.
Kopējā tirgū notiek visādi brīnumi uz AI entuziasma viļņa. Es teiktu, labie un vērtīgie tehnoloģijas pielietojumi izdzīvos, viss pārējais sāpīgi avarēs. Atvērts jautājums vai NVIDIA ACE būs labais vai arī sliktais piemērs. Piemēram, DLSS neviens jau sen kā neapšauba un tas sevi ir pierādījis. Teikt, ka visa niša ir pilnīga susla nevar.
Kurš zin, varbūt pēc 5 gadiem visas spēles kurās tu nevarēsi brīvā formā sarunāties un dot balss komandas NPC skaitīsies par atpalikušām. :D
Es liktu uz to, ka AI iespējams kaut kādā mirklī vienkārši netiks vairs tik ļoti izcelts un paies zem kaut kā cita. Pašlaik AI ir tas ļoti liela un naudas nesoša plaška uz produkta.
Kā kādreiz Nvidia PsysiX, tehnoloģija nekur nepazuda, viņa vienkārši saplūda ar citām un kļuva par citu lietu kodolu.
Protams pašlaik AI tiek piedāvāts kā paneceja un ultimatīvais risinājums visam un jebkur. Vai es gribētu NPC kurš saturīgi atbild un veido ar mani dialogu - jā un nē. Viss atkarīgs no tā cik ļoti šo ierobežos un vai viņa valoda nebūs pārāk atvērta.
Tai pat laikā varētu apgalvot mierīgi, ka spēles bez AI atkal varētu vērtēties kā bez ĢMO produkts tehnoloģiju pasaulē. ĢMO ir visur tik ajutājums cik lielā mērā.
Varbūt es jaucu, bet Nvidia laika gaitā beidza aktīvu darbu pie PhysX uzturēšanas. Publicēja tā pirmkodu GitHub - NVIDIA-Omniverse/PhysX: NVIDIA PhysX SDK un šobrīd tīri uztur pie dzīvības kaut kādu atbalstu tam Nvidia grafiskajās kartēs.
Tādā ziņā NVIDIA ACE mierīgi varētu pieredzēt tāds pats liktenis. Tas kaut kad tiks aktīvāk pareklamēts, tiks iekļauts dažās lielās spēlēs un laika gaitā nozudīs kaut kur aizkulisēs.
No pozitīvās puses, Nvidia vēsturiski diez gan ilgi uztur atbalstu savām tehnoloģijām. Tas pats PhysX tehniski vēl ir dzīvs jaunākajās video kartēs - lai gan ar to bija savas problēmas.
Nebūtu slikti, bet tādu ātrumu vēl neesmu redzējis balss apstrādē un atveidē. Gan jau kāda spēle pamēģinās to noformēt tā it kā tu runā ar botu caur rāciju, lai tie novēlojumi liktos loģiskāki. Namatēvs tuvākajā tavernā gan laikam pagaidām varētu sanākt lēni domājošs.
Liekas es jau kādus divus gadus atpakaļ redzēju indie spēles, kas mēģina kaut ko kleksēt kopā ar botiem un waifu. Zinu arī par mēģinājumiem pieslēgt waifu tavai dugrajai mājai. :D