Sirat - vizuāls reivs un Oskara virzīts

True Detective Smoking GIF

https://www.imdb.com/title/tt32298285/?ref_=nv_sr_srsg_1_tt_5_nm_2_in_0_q_SIRAT

Sirat ir neparasta un grūti aprakstāma filma.
Tā tevi dzenā pa emociju kalniem un tā vien liekas, ka brīžiem grib iedzīt lamatās, tai pat laikā atstājot daudz vietas interpetācijai, nepasakot gandrīz neko, bet paralēli piedāvājot skaistu bildi ar trance/rave tipa mūziku fonā.
Filma, kas noteikti neatstās vienaldzīgu vai tieši otrādi, liks nodomāt, kas par divi deviņi.
Bet filmai ir savs stils, sava kultūras kods, harizmātiski personāži, brīžiem filma balansē uz art-house asmeņa, tomēr tālu neiet, faktiskais road movie kurš sevī ietver psiholoģisku trilleri un dzīves filasofiju vienkopus.
Pilnīgi nopietni skatoties acīs filmai lieku 10. Paņēma mani un uzstaisīja kā reslingā.
slam GIF

Reta filma mūsdienas var ko tādu, vismaz gadījumos ar mani.

Filma ir nominēta uz Oskaru, kā labākā skaņa un labākā ārzemju filma.
Par skaņu - filma varētu dabūt, tomēr man pēc sajūtām, ka nedabūt, tomēr pārāk specifiska šī skaņa. Kā filma - tas pats manuprāt.
Sirat staigā pa ļoti tievu mīna lauka strēmeli, kur uz mīnas uzrauties ir vienkārši, bet var arī izziet.

Un tagad nopietni sūdi:

Summary

Filma ir klasisks Oskara nominants. Lieli un plaši skati kuros kaut kur tālumā raugās varonis ar dziļdomīgu skatienu, vai kliedz, vai brauc un fonā dūc mūzika, kurai jāudzen domīgumu, izmisuma, baiļu un citu dziļu sajūtu. Iespējams pat kādam liksies, ka garām skrēja Denijs ar savu Kāpu.
Tomēr kā filma to dara. Varētu teikt , ka filma vizuāli- audiāli dod priekšroku, nekā sižetiskam vēstījumam, to atstājot novārtā. Tomēr cik fantastiski tas ir izarīts. Kāda eiforija, ritms, izjūtas, tonalitāte. MIrklis, kas atrodas superpozīcijā.
Mūzika gan noteikti varētu būt tas, kas kādu varētu aizbiedēt, tomēr viņa ir masīva, dziļa un izteiksmīga. Viņa ne tikai rada fonā noskaņu, bet ir tiešā veidā viens no galvenajiem sižeta un notikumu instrumentiem, vienā žanrā vienā izteiksmē. Protams mainās - bet, to dara ar jaudu. Pat liekas, ka reizēm rotaļīgi, tāds ka jauns līmenis notikumos.
Protams ir klasiskie paņēmieni, ka personāž pats pavēstī savu likteni nākotnē vai citādi tiek likti acīm redzamas klavieres krūmos, tomēr momenti patiesi aizķer.

Filmai noteikti ir viennozīmīgs trūkums, kādam - tā ir pārāk plaša. Tā atstāj spraugas, kurās var ielikt jebkādu domu, ideju vai pat vispār neko nelikt. Filmai nav sākuma, nav beigu. Skaidru un nospraustu , ir izpludinātas robežas notikumos. Arī vidusceļi izskatās dažbrīd vairāk pēc fetišistiskas mocīšanas, nekā reālas situācijas.
Bet tas strādā. Izteiksmīgi un stabili. Lai gan saproti uz beigām formulu, bet tomēr!
Ja pievērt acis mazliet varētu gandrīz teiktm, ka balstīts uz patiesiem notikumiem vai pat inerpritēt to kā māksliniecisku dokumentālu filmu.

Protams, filmu var izskatīt kā tādu Pastarās dienas analoģiju, elles loki un tamlīdzīgi, jo Sirat no Islāma ir tilts, pāri kuram jāpāriet ikvienam pēc nāves, īsumā Ja sākt izskatīt šo konceptu, filma atver pilnīgi citas durvis kurās daudzu personāžu rīcības un tās sekas ir likumsakarīgas, kuras šķietami nebija, reizēm. Tās druvis kurās var palūrēt, iedziļināties ar galvu - atstāšu individuālā ziņā.
Bet noteikti iesaku filmu pālūkot no šīs puses.

Šajā gadījuma, ja sīkāk sākt iztirzāt filmu, varētu 8/10.

3 Likes

Background music ir amazing :relieved_face: :musical_notes:

No pirmajiem mirkļiem man kājiņas raustījās XD
Man viens no top žanriem ir elektroniskā mūzika, tad šeit es noteikti jutos kā zivs ūdenī

1 Like

O jā, elektronikā mūzika is my favorite

Es ļoti gaidīju tavu recenziju par šo filmu!!…Un es gribu pasūdzēties kādam, kas to ir redzējis lol.

Man tajā ļoti maz patika. Netrāpījās iepazīties pietiekami daudz ar tēliem, lai justos slikti par viņu nāvēm (izņemot par pašu pirmo). Pārējās nāves bija ietekmīgas tikai jo tās bija šokējošas, un filma paļāvās uz to, ka ar to vien pietiks lai aizkustinātu skatītājus.

Filma būtu labāka bez WWIII sižeta. Filmu par ģimeni, nāvi un izdzīvošanu, es varu saprast. Arī filmu par apokalipses pirmajām dienām. Šeit notika abi vienlaicīgi, plus techno muzika…nezinu. Tieši kā tu teici, filma centās teikt pārāk daudz un beigās nepateica neko. Pozitīvie aspekti (kuru ir daudz) filmu manās acīs neizglāba.

Man liekas, ka mana galvenā baža ir sajūta ar kuru es izgāju no kinoteātra. Es jutos nokaitināta, ka tik labu nosaukumu deva filmai kura beigās līdz galam neattīstīja savu centrālo ideju.

Sirāts, ceļš, tilts, kuru var šķērsot tikai taisnīgie, kamēr ļaunajiem tā šķērsošana ir gandrīz (vai pavisam) neiespējama. Es pirms filmas pat noskatījos vairākus video par to, kā šķērsot As-Sirāt tiltu. Bet vai filmā ir ļauno vai labo? Vai filmā ir loģisks iemesls, kāpēc daži mirst vai izdzīvo? Vai, balstoties uz filmas nosaukumu, mums ir likts domāt, ka mirušais bērns ir pelnījis nāvi? Ka tie trīs tēli, kuri izdzīvo, ir taisnīgi? Vai visi tie cilvēki, kuri beigās sēž vilcienā, ir tie taisnīgie kuri izdzīvoja? Vai vilciens simbolizē Sirātas tiltu, kuru taisnīgie var šķērsot “kā zibens” (kā teikts islāmā)? Kāds sakars filmai ir ar nosaukumu? Es gaidīju filmu, kurā tik grandiozs nosaukums kaut ko nozīmēs, bet beigās gribu citu filmu, kas to izdara labāk. :sob:

Edit: Varbūt manas bažas par nosaukumu ir tāpēc, ka esmu pārāk pedantiska. Bet reāli ar citu nosaukumu filma man būtu patikusi daudz labāk, varbūt pat divreiz labāk, jo es nebūtu neko gaidījusi un rezultātu varētu labāk novērtēt. Man nepatīk ideja, ka direktors pats varbūt vispār nesaprata, ko gribēja pateikt ar nāvēm, ar vilcienu, ar nosaukumu.

1 Like

Kauns atzīties, ka pirmo reizi redzot nosaukumu man likās ka tā ir vārdu spēle sajaucot Sirotājs un Pirāts, un filmas treileris arī īsti šo iespaidu neizmainīja, vienīgi lika saprast kā tur būs reivs
:melting_face:

1 Like

Tas tā notiek, varbūt, jo ja salīdzina ar to kā veidoja filmas tālaikā, kad strādāja pie filmas visus kontrolēja, katru darbību, pie katra sīkuma, bet tagad tā nav, var teikt ka katrs dzīvo pa savam, neviens viens otru nekontrolē un sanāk, kas sanāk. Jo tagad, nezinu ka citur, gan jau the same situation citur, Latvijā piesakoties konkursam uz filmas finansējumu var ar nepabeigto scenāriju, vinnē, dabuj finansējumu, un tālāk neviens nekontrolē kas notiek tālāk. Un bieži sanāk tā, sižets nekāds, bet kadri ir super nofilmēti.

1 Like

:kawaii_potato:

Pa faktam varu piekrist visam teiktajam. Ieraudzīju treileri, iepatikās aizgāju. Jutu, ka nevajag nekādu pirms tam info lasīt.
Sākumā likās, ka filma būs par reivistirm, kuri ceļo tur kaut kur un viņus piemeklē visādas dēkas. Road movie ar drāmu.

Pa lielam mīnas varētu aizvietot ar čuskām un tml, pa lielam globālais kara konflikts kurš notiek fonā neko no sevis nepienes.
Protams meitenes kliedziens par spridzināšanu vienlaikus gandrīz mani sasmīdināja :sweat_smile::sweat_smile::upside_down_face:

Kaut kas līdzīgs. Filma man atstāja nevvienozīmīgas emocijas un neizpratni par to ko kā viņu vērtēt. Ko vispā domāt.

Jā mani filma uzpirka ar savu vizuālu, skaņu negaidītiem šoka momentiem. Un iespēju parakņāties un atrast ideju.
Jo labi, ja atmetam ļoti filasofiskas domas, pa savam filmā spēlē uz sava veida sakrītībām pa dzīvi.
Kā, mazāk domā vairāk dari. Nevajag sekot saviem elkiem un tml.
Varētu iespējams teikt, ka filma ir vairāk par pieņemšanu. Pieņemt situāciju kā viņa ir.

Tai pat laikā filmas sākuma saka, kas ir sirāts, tievs kā mats un asāks par nazi. Vismaz tulkojumā.
Un filmas tālakajā daļā sākumā ne reizi mums saka, ka šis ir bīstams ceļojums un dažiem mūsu varoņiem to nevajadzētu, bet viņi tomēr nolemj doties, neskatoties ne uz ko.
Upes šķēršošanu arī tāds moments, diezgan svarīgs. Pēdējais neatgriezeniskais punkts.

Nosaukums varētu piekrist, ka viņš te iederas mazāk nekā gribētos, ja ņemam tā padziļināto domu.
Ja virspusēji - ok. Pieņemsim

1 Like

Nezinu tik sīki, bet tomēr neatkarīgais kino ir brīvāks gan idejās, gan finansiāli. Daudzi fondi man liekas dod naudu uz neatgriezeniska pamata, atskaiti protams kur likta nauda gan jau vajag, tomer kvalitātes kontrole ir kas cits.
Varbūt bija testa skatījumi, varbūt nebija, bet tas arī nekad nedod garantiju.

Atkal vai filma ir atklāti slikta. Nevar tā teikt. Vai tai ir sižets. Ir.
Var tikpat labi mērķtiecīgi uzfilmēt trash kategorijas filmu. Bet nepateiksi, ka tā slikta tikai deļ sava žanra.
Art house kategorija - tā sadaļa, lai kā gribėtos, cenšos nelīst, jo tur būs ne tikai skatiens tālumā ar gaudojošu mūziku, bet vēl gaudojoš cilvēks kurš izliksies par putnu. Un domā :joy:

1 Like

Lai gan daudzas spāņu filmas ir tik dziļdomīgas un vienlaikus tukšas, labi vai sliktā kontekstā, katrs pats, bet tā ir viņiem tā iezīme.

Nāk prātā uzreiz Platform, filma kura ar liekas nekas īpaṣ̌, bet vesala filasofija ap kūciņu ir :grin:

1 Like

Es lasīju vienu interpretāciju, kas mani gandrīz pierunāja, ka nosaukums tomēr nav random vai tikai daļēji saistīts.

Basically, ideja tāda - tuvojas pasaules gals, un pasaules stāvoklis sāk tuvoties ellei, “hell on earth”. Tie tēli, kuri nomira, ir tie, kuri bija visvairāk “brīvi" no ego, pieņēma realitāti un ar to samierinājās, un bija gatavi doties tālāk uz nākamo dzīvi, pieņemti Dieva valstībā. Tie, kuri beigās palika dzīvi, ir tie, kuri ir vairāk ciniski, un kuri ego dēļ nespēj paļauties straumei un bez cīņas pieņemt lietas, kuras ir ārpus viņu kontroles. Viņi izdzīvo, bet patiesībā viņi ir tie, kuri netiek atbrīvoti no ciešanām, paliekot pasaulē kamēr tā pārvēršas “ellē”, līdz viņi var noiet garo Sirātas ceļu un nopelnīt “augšāmcelšanos”.

Protams, tā ir tikai viena no daudz un dažādām interpretācijām, bet kaut kas šajā man likās sakarīgāks nekā iedomāties, ka direktors par šiem jautājumiem nebija aizdomājies, jo pats uzskata, ka filmai ir dziļa filozofiskā vērtība.

Kā es jūtos pēc “dziļām” filmām (I’m the English teacher…):grin:

6 Likes

Es vienmēr esmu pieturejies pie uzskata, ka aizskars ir zils, jo autors vnk iztēlojoties šo ainu tur saredzēja zilus aizskarus. Kāpēc viņš redzēja zilus aizskarus, vai tāpēc ka zilā krāsa cieši sasaistīta ar bēdām un skumjām, vai vienkārši viņam dikti patika zilie toņi, kurš to lai zin

Attiecīgi ir vienlīdz iespējams no pirksta izzīst dziļu analīzi kur nav nekā ko analizēt un palaist garām ļoti dziļu zemtekstu uzskatot ka tur nekā nav

2 Likes

Tam ir sava jēga, varu piekrist. Faktiski tie personāži, kas gāja bojā, bija pa savam brīvāki, nepiesietāki. Faktiski viņi to vienmēr pauda kaut kādās idejās, runās vai darbībās.
Pateikšu godīgi - no šī leņķa nebiju iedomājies vēl paskatītīties. Precīzāk tā - man bija pret runa ar to, ka tie, kas palikuši ir mazliet neloģiski attiecībā pret pārējiem.

Bet šādi raugoties daudzas lietas pat sāk iemantot savu ideju un racionalitāti.

1 Like

Yes, filmās parasti zila krāsa nozīmē skumjas un bēdas.

Tam man liekas bija kaut kāds savs termins vai kaut kas tml.
Pat atminos dažas filmas kur šī parādība tikusi izsmieta vai tiešā veidā izmantota.

Uzreiz atminos vienu scēnu no filmas. Mazliet pārfrāzējot citātu
-Eju un redzu taleti un uz striķīsa uzraksts - Tualete nestrādā. Un domāju, tualete nestrādā vai tas ir mākslas darbs ar nosaukumu “Tualete nestrādā”
-uun, tiki skaidrībā?
-nezinu. Čurāt nedrīk, jo tualate nestrādā, bet ja pačurāsi - tu taču apčurāsi mākslas darbu.

3 Likes

Nē nu šajā gadījumā vēstījums ir skaidrs - čurāt nedrīkst