Kā šodien jūtas jaunietis, kurš gatavojas dzīvi saistīt ar animāciju? Vai viegli atrast savai pasaules izjūtai atbilstošu veidu, kā par sev nozīmīgiem jautājumiem domāt un runāt animācijas valodā?
…visvairāk audzēkņu katru gadu absolvē Rīgas Mākslas un mediju tehnikumu. Šajā mācību gadā 17 animācijas programmas studenti izvēlējās beigt skolu ar animācijas autordarbu, un katram no viņiem vajadzēja risināt sev svarīgas tēmas,…
Latvijā var divās vietās iegūt profesiju saistībā ar animāciju: LMA un RMMT. “Kino raksti” ten iet runa par šī gada jauniešu animācijas darbiem un to kā un kāpēc viņi izvēlējās tieši šo tēmu.
RMMT jauniešu darbus var redzēt youtube: https://youtube.com/@rmmttv?si=QqzbseA0IqwN3ymm
Šī gada animācijas darbi: https://youtu.be/kdmTbI8dV8U?is=CTQQh0a4KEnPjueG
“Man paveicies būt komisijā šajā skolā jau vairākus gadus un priecāties, skatoties absolventu kvalifikācijas darbus. Šī ir skola, kur animāciju attīsta un dod jauniešiem iespēju iepazīt to no visām pusēm,” saka komisijas priekšsēdētāja, animācijas režisore Dace Rīdūze. “
Komisijas loceklis, Latvijas Mākslas akadēmijas docents Vents Āboltiņš apliecina, ka šobrīd arī citās mācību iestādēs jūtama ievirze uz smagu un drūmu tēmu izvēli. „Acīmredzot tas ir trendīgi, bet es neteiktu, ka mākslīgi uzspēlēti. Man šķiet, tas ir mainījies pēc Covid, kad bija dots laiks pabēdāties un padomāt par eksistenciālām problēmām. Kopumā ir augusi emocionālā inteliģence. …Šodien šie jautājumi ir jau krietni padziļinātāki. Un man šķiet – nav slikti, ka mēs cilājam šādas tēmas. Skaidrs, ka vidusskolas līmenī tas vairāk ir vingrinājums vai dziļi personisks terapeitisks darbiņš, taču tas noteikti var transformēties arī par kaut ko tādu, kam ir stipri augstāka kvalitāte.
Noskatoties uz lielo skaitu darbu, kuru tēma ir sēras, vientulība, bailes, karš, piederības meklējumi un psihiskās pieredzes sarežģītība, īpaši būtiski šķiet tas, ka šīs filmas nepaliek smaguma izjūtā kā galapunktā. To atzīst arī Dace Rīdūze: “Patiesībā jā – pat ja tēmu loks šogad ir apmēram tajā pašā sfērā kā iepriekšējos gados, tomēr šogad visiem darbiem ir gaišas beigas. Iepriekš ir bijis tā, ka viss sākas slikti un beidzas vēl sliktāk, bet tagad, varētu teikt, ir tendence, ka fināls tomēr iet uz gaišo pusi.”
Vairāk info: Smagas tēmas, gaišas beigas. Jauno animatoru darbi par ievainojamību, piederību un pieņemšanu - Kino Raksti
Ja runāt par to kāpēc tiek izvēlētas tieši depresīvas, bēdīgas un dramatiskas tēmas, pirmais variants, jā cilvēkam tiešām ir tuvu šī tēma, grib un labi orientējas, otrais variants var būt tāds, ka depresīvas un drama stories vieglāk realizēt un veiksmīgāk nekā, piemēram, žanrs komēdija. Komēdija ir viss grūtākais žanrs un tur tiešam, ka paveiksies, trāpīsi vai nē.