Saeima ceturtdien, 12. martā, pieņēma
grozījumus IzgIītības likumā, kas paredz
paplašināt mobilo telefonu lietošanas
aizliegumu skolās. Ja izmaiņas tiks apstiprinātas, tad no 2026. gada 1.jūnija
mobilos telefonus skolā nevarēs lietot skolēni no 1. līdz 9. klasei.
I mean… Nav jau nekas tik traks
Because mēs pabeidzām skolu un mums vienalga ![]()
perspektīvu jautājums, vienam traks otram nē. Vienam 7 atdzīme traka otram nē. Vairāk doma iet ap to vai skolas ir cietums vai nē. Ja jā tad negaidi godīgu entuziasmu. Telefoni ban macišanas laikā, Unban tajās 10 minutes kas ļauj atslegt smadzenes.
Labākās ziņas, kuras šogad esmu dzirdējusi. Kā scrolling-atkarīgs cilvēks kurš māca scrolling-atkarīgus jauniešus, smadzenēm vajag vismaz dažas stundas dienā pavadīt prom no interneta ![]()
Nā nu šitas ir fakin drausmīgi. Tas ka tu kā sīcis nevari sazināties ar vecākiem ir reālā dirsā, ja tev ir kādas problēmas vai slikti nav nekāda veida kā diskrēti paprasīt palīdzību.
Kad manējais tiks līdz skolai vajadzēs viņam kkādu podziņtelefonu somā ieslēpt ![]()
Ganjau trauksmes situācijās ganjau atdos un ļaus izmantot.
Teiksim man bija pat vidusskolā skolotājas kur telefoni bija jāieliek groziņā viņai uz galda.ja kādam sāka zvanīt tad ļāva iziet ārā atbildēt
Vot šitas jā. Tas uztrauc.
Tas arī vēl atkarīgs no skolotāja.
Redzi tad tev tai svešai tantei jāstāsta par savu privāto trauksmi lai dabūtu atpakaļ, tur jau visa problēma. Un tad iedomājās neatdot jo “nav tev tik traki ko tu tēlo, ej atpakaļ uz stundu” un tādā garā.
Kaut vai vienkāršākais piemērs- sīcim parauj skrejamais. Jo mazāk cilvēku par to zina jo labāk ![]()
vienīgais moš tad smart watch izmantot, jo no tiem ar var piezvanīt
OMG Džeimss Bonds ar pulksteni pie auss no tualetes sauc palīdzību ![]()
Nē nu fair enough.
Man gan parasti bija otrādāk, ka skolotājas mani spieda zvanīt vecākiem lai ved mani mājā jo es bija atnācis uz skolu ar acīmredzamu drudzi vai starpbrīdī novēlies uz bruģa un viegli asiņoju no vairākām vietām reizē (abas lietas man šķita sīkumi, jo pierakstīt stāstīto tak varēju)
Problēmas ar bērniem un telefoniem skolā ir dažādas, bet tie, kuri nestrādā skolā varbūt nevar iedomāties, cik ļoti tas ietekmē un bremzē visu mācīšanās procesu.
Mazie bērni vēl nevar atšķirt lielu problēmu no mazas vai risināmas problēmas. Man viena meitene mēģina zvanīt (pulkstenī) mammai katru reizi, kad kāds elpo nepareizi viņas klātbūtnē, vai kad pati uzsāk strīdu un pati apvainojās. Vienam ir tik ļoti liela atkarība, ka viņš kļūst agresīvs un lamājas, kad telefonu liek nolikt projām, un viņam bija nopeitna panikas lēkme vienu dienu, kad to nevarēja atrast. 2. klases bērni…
Tie manā klasē, kuriem vispār nav telefonu, un mājās tehnoloģiju lieto ļooooti ierobežoti, ir izteikti emocionāli stabilāki, vairāk radoši, zinoši, un ar mazāk uzmanības problēmām. Mani bērni varēs sūtīt man pasta balodi, ja stundu laikā vajadzēs kaut ko ar mani komunicēt.
Par lielajiem bērniem vispār nevar runāt - tie slēpj telefonus zem galda stundās (arī otros telefonus par kuriem vecāki nezin), tualetē visu stundu skatās TikTok. Stundu vidū raksta vecākiem, ka jūtas slimi, jo patiesībā negrib rakstīt pārbaudes darbu, un šie uzreiz notic un brauc pakaļ, man pēc tam ir jāstrādā extra bezmaksas stundas lai skolēns var nokārtot to darbu. Klausās mūziku stundās un neko nedzird, kļūst reāli agresīvi, kad liek izņemt austiņas, utt. Telefonu cīņa ir 20%+ no manas dienas, bet ja es necīnītos, vidējās atzīmes būtu 2/10, un vecāki par to arī dusmotos.
This turned into a long rant lol but AAAAAAAA. Ja likums netiks pieņemts, lai vecāki nāk strādāt manā vietā ![]()
![]()
Un kurš ir atbildīgs? Vecāki, skolotāji vai bērni paši. Sakne slēpjās kad viens otram rāda ar pirkstu. Ja bērns neiet uz klasi, ne jau tu esi vainīga. Vai atnāk velāk un vairs netiek līdzi parējiem.
Nu tādēļ jau attiecības bija tādas sarežģītas daudziem, kad bija COVIDs. Pēkšņi vecākiem jāierauga viņu atvases ik dienu un vakaru ![]()
Vai Tu jau biji laikā, kad vēl nebija implementēta tā Skola 2030 vai kā saucās? Cik noprotu, ka katram priekšmetam vajag sasaistīties ar iepriekšējo (tas ir, ja runā par renesansi vēsturē, tad literatūrā apspriež tā laika darbus)?
Kā tā vispār strādā? Mani skolotāji, kuri man mācīja, dēļ šī devās prom no darba ar laiku.
Es teorētiski pilnīgi piekrītu, ka neesmu atbildīga, un es negribētu ar to ņemties. Diemžēl, ja viens bērns traucē stundu 15 citiem bērniem, es esmu atbildīga par tiem 15 kuri grib mācīties, un nedrīkstu ar to vienu nestrīdēties. Bērns kurš klausās mūziku traucē citiem ar troksni. Bērns kurš ienāk vēlāk stundā traucē stundu, jo visai klasei novēršas uzmanība katru reizi un sākas sarunas. Viņi vēl neprot vai negrib izvērtēt situācijas un rīkoties pieklājīgi lai citiem netraucētu ar savu uzvedību. Vecāki vēlāk raksta sūdzības, “mans bērns skolā neko neiemācās, ko dara skolotāja lai šo risinātu?”
Labākais jau ir kad skola un vecāki sadarbojās, un bērniem ir skaidras robežas, bet bērniem bieži starp skolu un mājām tā, itkā tie ir divi šķīrušies vecāki, katrs ar saviem noteikumiem, un bērnam ir apjukums, stress, trauma. Tieši tāpēc manuprāt ir ļoti svarīgi, ka valsts līmenī tiek ieviesti šādi likumi, lai vecāki un skolotāji strādā zem vienas sistēmas, nevis viens domā tā, otrs tā, bērniem putra D:
Skola2030 ir pat sarežģītāka tēma nekā telefoni
Par to ir daudz strīdu.
Vispārējā ideja ir tāda - Skolas primārais uzdevums ir atbalstīt bērnus kļūt par vērtīgiem sabiedrības loceklim. Zinošiem, jā, bet arī spējīgiem sadarboties grupās, risināt problēmas, izvērtēt patiesus un nepatiesus informācijas avotus, lietot jaunāko tehnoloģiju, saprast pasauli un tās dažādību, saprast savus pilsoniskos pienākumus, utt. Tātad, piemēram, angļu valodas stundās mēs mācāmies angļu valodu, bet arī mācāmies par dažādām kultūrām un dialektiem, lasām literatūru, apspriežam jaunākās ziņas, debatējam un pamatojam viedokļus, utt. Tīra faktu apgūšana (gramatika, struktūra) ir maza daļa no stundām.
Šādām stundām ir daudz grūtāk gatavoties, grūti saprast vispār ko mācīt, kā, kāpēc. Pāriet no vecās sistēmas uz jauno prasa cita veida domāšanu, kuru nevar vienkārši sagaidīt no skolotājiem, kuri to nav mācījušies vai pieredzējuši. Jaunā sistēma tika ieviesta bez skolotāju apmācīšanas jaunajā pieejā, un par to ir liels cepiens. Manuprāt slodze un darba apjoms ir krietni lielāks nekā iepriekš bija ierasts.
Parasti ir tā, ko es esmu pamanījusi, vecaki cer kā to izdarīs skola bet skola, ka vecāki.
Skolā ir taču medmāsa un medmāsa var sazināties ar vecākiem