Sveiki!
Vot tulkojot to pašu anime vai jebko citu cieši saistītu ar japāņu valodu, es neizbēgami saskaros ar tadām lietām, par kurām nevar nokonsultēties kāda vietnē, un galā nākas paļauties uz savām preferencēm un intuīciju. Man galvā ir divi piemēri, varbūt jums arī ir kaut kas līdzīgs, ar ko jūs padalīsites lejā.
1.Pieklājības vārdi, tādi kā -san, -chan, -kun, -sama, sempai u.t.t.
Angļu valodā ir pieņemts šos vārdus vienkārši pievienot personvārda beigām, t. i., “Sakurajima-san”. Taču kad es tulkoju japāņu vārdus ar pieklājības vārdiem, man uzreiz rodas asociācija ar to, kā mēs izmantojam mūsu vārdu “kungs” kopa ar personvārdu ģenitīvā, t.i., “Šlesers” kļūst par “Šlesera kungs”(sorry, prātā cita piemēra nebija, lol). Un personīgi es, tulkojot japāņu personvārdus arī pieturos pie latviskās konstrukcijas, t. i., “Sakurajima-san” kļūst pa “Sakuradžimas san” vai “Sakuradžimas-san”. Joprojām neesmu izvēlējies, vai nu atstāt to defīsu kā angļu valodā, vai nepievienot to, tāpat kā mēs pievienojam kungs bez defīsa. Kāds ir jūsu viedoklis?
- Japāņu valodas transliterācija latviešu valodā, t.i., “nindža” vai “nindzja”?
Ja es nekļūdos, latviešu valodā nepastāv standartizētais veids adaptēt japāņu skaņas latviešu valodā. Tad mums nākas meklēt atbildi ārzemēs. Manuprāt, ir divi varianti. Hepberna metode, kas ir piemērota angļu valodai, un Poļivanova metode, kas ir piemērota krievu valodai. Un lai gan liekas, ka Poļivanova sistēma būtu labāka izvēle, jo krievu valodas fonētika ir ļoti līdzīga mūsu fonētikai, īstenībā es personīgi drīzāk izvēlētos Hepberna sistēmu, jo tā precīzāk atspoguļo japāņu fonētiku. Ja kas, “nindža” ir pēc Hepberna, un “nindzja” ir pēc Poļivanova.
Kādas ir jūsu domas? Man būs interesanti palasīt jūsu viedokli. Un varbūt jums arī ir kādi valodas jautājumi, kurus mēs varētu apspriest.