Japāņu valodas adaptēšana latviešu valodā

Sveiki!

Vot tulkojot to pašu anime vai jebko citu cieši saistītu ar japāņu valodu, es neizbēgami saskaros ar tadām lietām, par kurām nevar nokonsultēties kāda vietnē, un galā nākas paļauties uz savām preferencēm un intuīciju. Man galvā ir divi piemēri, varbūt jums arī ir kaut kas līdzīgs, ar ko jūs padalīsites lejā.

1.Pieklājības vārdi, tādi kā -san, -chan, -kun, -sama, sempai u.t.t.
Angļu valodā ir pieņemts šos vārdus vienkārši pievienot personvārda beigām, t. i., “Sakurajima-san”. Taču kad es tulkoju japāņu vārdus ar pieklājības vārdiem, man uzreiz rodas asociācija ar to, kā mēs izmantojam mūsu vārdu “kungs” kopa ar personvārdu ģenitīvā, t.i., “Šlesers” kļūst par “Šlesera kungs”(sorry, prātā cita piemēra nebija, lol). Un personīgi es, tulkojot japāņu personvārdus arī pieturos pie latviskās konstrukcijas, t. i., “Sakurajima-san” kļūst pa “Sakuradžimas san” vai “Sakuradžimas-san”. Joprojām neesmu izvēlējies, vai nu atstāt to defīsu kā angļu valodā, vai nepievienot to, tāpat kā mēs pievienojam kungs bez defīsa. Kāds ir jūsu viedoklis?

1. Japāņu valodas transliterācija latviešu valodā, t.i., “nindža” vai “nindzja”?
    Ja es nekļūdos, latviešu valodā nepastāv standartizētais veids adaptēt japāņu skaņas latviešu valodā. Tad mums nākas meklēt atbildi ārzemēs. Manuprāt, ir divi varianti. Hepberna metode, kas ir piemērota angļu valodai, un Poļivanova metode, kas ir piemērota krievu valodai. Un lai gan liekas, ka Poļivanova sistēma būtu labāka izvēle, jo krievu valodas fonētika ir ļoti līdzīga mūsu fonētikai, īstenībā es personīgi drīzāk izvēlētos Hepberna sistēmu, jo tā precīzāk atspoguļo japāņu fonētiku. Ja kas, “nindža” ir pēc Hepberna, un “nindzja” ir pēc Poļivanova.

Kādas ir jūsu domas? Man būs interesanti palasīt jūsu viedokli. Un varbūt jums arī ir kādi valodas jautājumi, kurus mēs varētu apspriest.

4 Likes

mums ir viens resident tulks.
pats neesmu lingvistiķis, bet uzskatu, ka jābūt kā kultūrtulkojumam. Tieši tā pat kā ar frazeoloģismiem, kas tieši vārds-vārdā netulkojas: pagodinājumu pielietojums latviskotiem subtitriem ir lieks.

Taču dažreiz animē savstarpējās attiecības tiek uzsverts, ar kādu pieklājības vārdu cilvēks vēršas pie otra cilvēka, un vai tas cilvēks vispār pievieno to pieklājības vārdu. Taču anime notiek pārsvarā Japānas setingā, nevis Latvijā, kaut kur pie Mildas(diemžēl). Manuprāt, izteicienu ziņā, ir pareizi adaptēt, nevis tieši tulkot. Nu bet kultūras ziņā, lietas paliek sarežģītas…

2 Likes

Piemēram protams mēs adaptēsim vietēja veikala nosaukumu, pārveidosim to par kādu rimčūku. Nu bet to pieklājības vārdu ziņā, izlaižot tos tulkojumā, mums pazudīs tā skaidrība, kuru nevar izteikt ar mums ierastiem valodas rīkiem. Visdažādas palamas varbūt ir vistuvāks veids, kā mēs varētu adaptēt tos pieklājības vārdiņus latviešu valodā, taču tas nav gluži tas…

Nu man arī šitas neliekas diži pareizi, atgādina vecos tulkojumus kur “penijs” aizstāja ar “santīms” jo domāja ka neviens nesapratīs kas ir penijs

3 Likes

Es personīgi uzskatu, ka anime jau tā ir ļoti skaidri redzama sociālā hierarhija un savstarpējās attiecības. Kermeņa valoda un īpaši intonācija dod visas nepieciešamās konteksta daļas.

Stāsta faktors, kurā tiek likts uzsvars uz pagodinājumiem arī parādas tik bieži kā putniem ausis. priekš emocionālā uzsvara var izmantot kādu kontekstā neraksturīgu īpašvārdu, bet izdomāt pilnīgi jaunu raskstības konstrukciju šķiet pārmērīgi.

fun fact, pats vēl arvien esmu šokā kad 2016. gadā skatoties zvaigžņu karus Chwebacca bija latviskots uz “Želēkli” (Chewie).

Edit: tagad gremojot paša uzrakstītās rindiņas: “anime” pats par sevi šķiet neraksturīgs vārds. Tam mums nav latviskākas alternatīvas? Kaut kā nepadodas mūsu locījumu struktūrai, līdzīgi kā neizlokāmais “radio”.

1 Like

Pēc idejas anime var locīt kā vārdus egle vai zeķe

No kā tas tēls ir - no animes
Kur tu to redzeji - animē
Utt

faktiski, jā, vienkārši uz mēles šķiet nedabiski
anime
animes
animei
animi
ar animi
animē

Man liekas romantiskajās anime diezgan bieži. Vispār kā ellē ratā iztulkot senpai tā lai teksts izklausītos loğisks nevis

AĪĪ VECĀKĀS KLASES AUDZĒKNIS MANI BEIDZOT IEVĒROJA

6 Likes

Piekrītu @H_Hercogs un @Kristianux , ka pēc iespējas vairāk vajag atstāt oriģinālos veikalu nosaukumus, ēdienus, utt. Tieši nesen par šo runājām uni (well, man bija jāprezentē)- ir svarīgi, ka lasītājs nezaudē kulturas kontekstu tulkotajā tekstā.

Mums bija interesanta diskusija par vārdu “pīrāgs”- angliski ir “pierogi” bet tas drīzāk ir poļu pīrāgs, pilnīgi cits ēdiens. Var tulkot uz “meat bun” bet tas arī ir kaut kas nesaistīts. Galu galā atliek tikai paturēt oriģinālo "pīrāgs " vai pielikt klāt kontekstu, piemēram “Latvian pierogi”, būtu pieņemamas opcijas. Bet nevajag tulkot tādā veidā, ka oriģinālā ideja ciešs un pazūd.

Par pieklājības frāzēm varētu ņemt modeli no citām valodām, bet man pat liekas, ka latviešu valodā būtu vieglāk tās adaptēt nekā uz angļu valodu, tieši tā kā tu minējis piemēros. Manuprāt angļu valodā lieto -san -chan utt, jo angliski nav piemērotu vārdu, kas šīs lietas izsaka, bet latviešu valodā to var sasniegt citos veidos? Piemēram, man liekas, ka krievu un poļu valodā, un vispār vairums valodās, tulkojumos nelieto -chan u.c. Angļu valoda ir izņēmums.

1 Like

Atstāj tā.

Šitas funny :joy:

Nē, krievu valodā ārī lieto (tulkojumos). Krievu valodā tur tulko dažādi.

1 Like

Paldies, ka precizēji! Pieņemu, ka var dažādi visās valodās, kurās ir kaut kāda “honorifics” vai mīkstinājumu sistēma. Tā kā angļu valodā nav, nevar tulkot bez tiem japāņu elementiem. Tikmēr citās valodās var izvēlēties pieeju, jo nav tāda ierobežojuma.

Nu, te dažos gadījumos saskatu, ka var palīdzēt mūsu vienskaitļa “Jūs”. My two santīmi at least xD

2 Likes

Pirmām kārtām manuprāt tulkošana ir stila un gaumes jautājums, ja mēs te runājam par izklaides materiālu nevis medicīniskās literatūras tulkošanu. Tavai personīgajai gaumei ir liela nozīme.

Šajā jautājumā es uz tulkošanu neskatītos kā kaut ko tādu kas eksistē vakuumā. Šis atkarīgs no tulkojamā materiāla, konteksta.

Pēc noklusējuma, nezinot ko tu tulko, gan jau jāpatur - drošs paliek drošs. Atkarībā no situācijas var aizvietot kādu “sama” ar “kungs” vai nomest kādu pieklājības vārdu, ja tas konkrētajā situācijā izskatās labi.

Arguments pieklājības vārdu nelietošanai būtu gadījumā, kur tulkojamais darbs ir pārredzams. Piemēram, tu tulko romantisku īsfilmu, kurā pa lielam piedalās tikai meitene ar puisi un pieklājības vārdiem nav lielas nozīmes. Manuprāt mierīgi var tulkot bez tiem. Cita runa, ja tu grasītos tulkot vidusskolas drāmu ar 3+ hiarhijas slāņiem. :D

Man labāk patīk ar defīsu, jo tas nezinātājām dotu mājienu, ka tas vārds konkrēti iet kopā ar cilvēka vārdu.

Par pareizību nav ne jausmas. Es vienmēr esmu meklējis piemēru kādā rakstītā darbā. :person_shrugging:

Man arī stipri labāk iet pie sirds fonētiskāks “nindža”.

Visādi var gadīties. Teiksim kaut kādi 3 skolēni stāv gaitenī un runā. Visi vienādās formās. Viens -senpais, otras -kuns un trešais -sans no galvenā varoņa skata viedokļa. :D Ja viņi vien apmainas ar dažiem vārdiem, pamēģini tur iešūt tekstā atšķirības… Tajā brīdī varbūt tā nav nozīmīga atšķirība, taču, kurš zin, pēc 2 epizodēm pēkšņi uz tā būs uzbūvēta vesela stāsta līnija.

Personīgi, ne mūžam nedarītu tādu adaptāciju. Tas ir no tās pašas sērijas kā Pokemonu “jelly filled donut” onigiri tulkojums. Lasītāji tak skaidri redzēs, ka tu aizvieto vienu vietu ar pilnīgi citu vietu.

Ja es tagad aizbrauktu uz Japānu un ieskrietu iekšā 7-Eleven, es tev pēc tam Latvijā nestāstītu “Nu jā, es ieskrēju Narvesenā”. :D Tur varbūt ir kaut kādas līdzības, bet tās ir divas dažādas veikalu ķēdes. Es zinu, ka cilvēki tā dara, bet tas mani kretinē.

3 Likes

Tieši, otrādi, šis vārds nelokās nekādi.

Kā radio, kino, ragū, kanoe ux.
Tas ir aizgūts svešvārds, kā vairums tādi nelokās.

Jo ja runājam - nav nekādi suši, bet gan susi.
Jo japāņiem pēc skaņas tav tāda “š” vai “sh”
Attiecīgi Mitsubisi, nevis Mitsubiši.

1 Like

Varu piekrist kopumā.
Galvenā ideja vai lasītājs to sapratīs un neradīs pārpratumu

Tas ir kā joki vai izteicieni, kuri ir gana lokāli vai kultūras īpatnēji, ko citi nesapratīs.
Tad pa labam jāmeklē kaut kas līdzīgs pie mums.

Viņš jau var nelocīties, bet es viņu loku šā vai tā

Jo tuberkuloze, analīze, lifts un antilope arī ir aizgūti vārdi, bet kaut kā ir iedresēti klausīt gramatikai

Paga, ko?
Es varu apzvērēt ka esmu anime viņu dzirdējis, tur “shiro”, “shiba Inu” utt. Tad sanāk tas s vienkārši izklausās kā š, bet tehniski nav?

Jo piemēram “L” stabili zinu ka viņiem nav

Wdym?

Tos abus izrunā kā “ši”

6 Likes

Yea, tieši otrādi :grinning_face_with_smiling_eyes:

Nu vienīgais tas nav tāds treknais, mums izteiktais ššš, bet gan tāds maigs šji :grinning_face_with_smiling_eyes:

1 Like