Mākslīgais intelekts pret skolotājiem

Same

Ko tad tur stresot, AI waifu tev neiedos ar pannu pa galvu, ja pārnāksi mājās vēlu no tusiņa :D

3 Likes

Skatoties uz to kā šādas te ziņas ir noformētas, rodas sajūta, ka vecāki atvedīs uz skolu bērnus, tos nosēdinās istabā ar tosteri un tas autonomi tālākos 9 gadus mācīs Jānītim un Ieviņai kā dzīvot. :D

Realitāte varētu būt stipri garlaicīgāka, jo vēl pagaidām dažas zinātniskās fantastikas robežas nav šķērsotas. Viennozīmīgi tirgū ir pieprasījums pēc apmācības automatizācijas. Tas ko mēs reālistiski varētu redzēt būtu jauna izglītības rīku kopa, kas tiktu iekļauta izglītības programmā ar automatizācijas elementiem. Kāds tā pat aizmugurē būs sagatavojis izglītības plānu, tēmas, materiālus, pārbaudes darbus utt. Nākotnē paveras jauni šī te pasniegšanas veidi.

Piemēram, mājasdarbi un pārbaudes darbi varētu tikt iesniegti brīvā formā un automātiski vērtēti. Šobrīd tas tā pat tiek vietām darīts automātiski, taču ir visai maz brīvas formas. Parasti tu izvēlies vienu no, piemēram, 4 atbildēm un viss. 3 nepareizās, 1 pareizā.
Mierīgi varētu arī parādīties iespēja uzdot jautājumus 24/7 tavam skolas botam, kurš nedodot tiešas atbildes, mēģinās tevi novirzīt uz pareizo atbildi.

Pašā distopiskākajā scenārijā skolnieki stundās skatītos iepriekš sagatavotus video, uzdotu neskaidros jautājumus čatbotam un eksāmenos saņemtu automatizētas atzīmes. Kas principā tāda pati attālinātā izglītība vien ir kā šobrīd, tikai mazliet vairāk automatizēta. Šajā scenārijā skolotāji vairāk kļūtu par vairāku klašu audzinātājiem un sekotu līdzi nestandarta situācijām, automatizācijas gļukiem.

Šim te gan jau būs gan negatīvās, gan pozitīvās īpašības. Ja baidies no konfliktiem ar skolotājiem, tiem varētu būt krietni mazāk teikšanas. Taču no otras puses, ja tev tieši ir baigi labās attiecības, nebūs kas piespēlēs sekmīgu atzīmi, ja iet galīgi grūti. Ja izglītībai vajadzēs krietni mazāk cilvēku, mazapdzīvotu vietu skolas pēkšņi varētu atgriezties. Ir arī lielākas personalizācijas potenciāls. Es uz pilnībā personīgi izstrādātu apmācības programmu gan pagaidām necerētu. :D Drīzāk, ja tev ies slikti, tev tiks nozīmētas papildus stundas viedās tāfeles priekšā.

5 Likes

1 Like

kontus iztīrīs un datoram vīrusu pielaidīs :sweat_smile:

Es uzskatu, ka mākslīgā intelekta izmantošana skolās būtu atbalstāma, jo mūsdienās tehnoloģijas strauji attīstās un AI jau tagad ir neatņemama ikdienas un nākotnes darba vides sastāvdaļa. Skolām būtu svarīgi nevis aizliegt, bet gan pareizi integrēt AI mācību procesā, mācot skolēniem to izmantot atbildīgi un mērķtiecīgi.

AI var kalpot kā palīgrīks mācībās, piemēram, skaidrojumu meklēšanai, ideju attīstīšanai vai uzdevumu risināšanas soļu izpratnei. Tomēr vienlaikus ir būtiski saglabāt pedagogu lomu, īpaši tādos priekšmetos kā matemātika, kur svarīga ir loģiskās domāšanas, analīzes un problēmrisināšanas prasmju attīstīšana.

Pastāv risks, ka pārmērīga AI izmantošana var mazināt skolēnu spēju domāt patstāvīgi, tāpēc ir svarīgi, lai bērni iemācās ne tikai izmantot AI, bet arī paši pieņemt racionālus lēmumus un risināt uzdevumus bez tehnoloģiju palīdzības. Bērni nevar balstīties tikai uz mākslīgo intelektu — ir jāattīsta arī savas zināšanas un kritiskā domāšana.

Tāpēc, manuprāt, AI ieviešana skolās ir iespējama un pat nepieciešama, taču tai jānotiek sabalansēti, saglabājot pedagogu nozīmi un uzsverot patstāvīgas domāšanas attīstīšanu.

To apliecina arī mana pieredze universitātē, rakstot bakalaura darbu. Darbu bija aizliegts veidot, izmantojot AI, jo bakalaura un maģistra darbi tiek pārbaudīti uz plaģiātismu, un studentam ir jāspēj konstruktīvi un patstāvīgi uzrakstīt akadēmisku darbu. Tas pierāda, ka prasme pašam formulēt domas un argumentus ir būtiska. Tajā pašā laikā pedagogi mācīja, ka AI drīkst un vajag izmantot kā palīglīdzekli, piemēram, avotu un zinātnisko rakstu meklēšanai, informācijas apkopošanai vai temata izpētei, uz kura pamata students pats raksta darbu.

Līdz ar to galvenais ir iemācīties pareizi izmantot mākslīgo intelektu — nevis ļaut tam domāt un rakstīt cilvēka vietā, bet izmantot to kā atbalsta rīku zināšanu apguvē. Šādu pieeju būtu lietderīgi ieviest arī skolās, saglabājot līdzsvaru starp tehnoloģiju izmantošanu un patstāvīgas domāšanas attīstīšanu.

3 Likes

Kas pareizi vienam, tas nav pareizi otram. Subjektīvu sistēmu cenšas par objektīvu. Viens vienmēr parāks pa otru, playfield nav same. Musdienās redzot bērnus, žēl paliek. Viņi macīšanos par sportu uzskata.

1 Like

Es domāju, varbūt labākais būtu atsevišķi jauns priekšmets vai pilnveidotu informatiku. Tehnoloģiju zinātne vai tādu.

Savā laikā, kad mācījos, man patika atsevišķs priekšmets pat Excel, kur mācīja kā pareizi strādāt, uz piemēriem, grūtus uzdevumus, lai tos pielietotu darbam. Tas daudz man palīdzēja.

Domāju, ja bērnam būtu pasniegts interesants veids kā mācīties ar AI palīdzību, tas nesīs tikai labi. Šobrīd bērns mācās to ko redz internētā. Briesmīgie AI video utt. Un ja viņš domās, ka AI tikai tam vien domāts, tad gan ir problēma.

1 Like

Tehnoloģija mainās, pilnveidojas. Lai kā mums tas nepatiktu, bet to neapstādināt. Jāmācās ar to sadzīvot, pielāgoties un mācīties no tā kas ir. Tā mēs attīstāmies.

Es kaut kā neredzu, ka tagad kāds staigā ar podziņtelefoniem (varbūt babuļas :joy:) jo arī tas ir tehnoloģiju attīstība, pie kuras mēs esam pielāgojusies un pieraduši.

Anyway, my point - pedogogus vajag ar jauninātu mācību programmu. Pedagogs, kas māca tā pat tā PSRS laikos, tas mūsdienās noteikti neatradām. Bet diemžēl tādi pedagogi vēl ir.

1 Like

Man darbā laba sauja ir. Un pat ne tik veci, ap 50 gadiem

Lai gan darbā Excel sanāk redzēt katru dienu, tā arī viss beidzas ar =sum funkciju or sort by. Tās arī ir tās Excel prasmes ko prasīja manam amatam

2 Likes

Piekrītu visam tavam teiktajam. Man liekas, ka nav vērts mēģināt “apstādināt laiku” vai to apgriezt atpakaļ. Es ar skolēniem ļoti daudz un atklāti runāju par dažādiem MI rīkiem.

Arī runājam par morālo un emocionālo- Vai mēs gribētu lasīt grāmatu vai skatīties video, ko ir sacerējis MI? Protams, universālā atbilde no jauniešiem ir nē (ja lasa prieka pēc un ne mācību nolūkos). Pat jaunieši kuriem neinteresē lasīšana saprot ka kaut kur ir jānovelk robežas, un tās dabiski izveidojas kad sākam runāt par mākslu un radošumu.

Par MI lietošanu mācībās, robeža katram ir sava, bet visvairāk dzirdēts viedoklis ir tads- MI daudz lietas jau var paskaidrot un iemācīt labāk nekā skolotājs, vienlaikus pielāgot materiālu katra skolēna vajadzībām, tātad pienāks brīdis, kad būs jāizpeta hibrīda sistema- kurus procesus vada skolotājs, kurus vada MI? Kāds ir visefektīvākais sadalījums? Vai ir lietas, kuras vienam vienkārši nekad nesanāks tik labi, cik otram? Šitas ir vesels pētījumu lauks kurš knapi eksistē, un paies vēl 10 gadi kamēr kaut ko sapratīsim, bet es domāju, ka mani bērni mācīsies daudz citādākā vidē nekā tā kādā es tagad mācu skolēniem.

Varbūt nekas daudz nemainīsies un paliks kā ir, bet noteikti vajag par to runāt skolās un uztvert nopietni, jo kaut kāda integrācija ir neizbēgama. Kā tu teici, derētu atsevišķs obligātais priekšmets skolās kas māca kā integrēt MI dažādos procesos, nezaudējot spēju aktīvi un kritiski domāt. Skolēni ir super, super gatavi par to diskutēt un mācīties bet trūkst ekspertu, kas to māca. :D

3 Likes

Oo jā, viss ātri mainās - kas bija 10 gadus atpakaļ? Daudz kas nebija pieejams lai varētu strādāt attālināti un elektroniski. Covid šo visu paātrinā. Vispār, covids bija 2019.gada martā sācies. Reāli 7gadi jau cauri :joy::pinched_fingers:t2:

Bet drīz mūsu bērni mums teiks to pašu ko mēs saka saviem vecākiem, kad mēģinām kaut ko iemācīt, ka rīkoties ar pc vai telefonu :joy:

Baby Boomer Computer GIF

1 Like

Es tik prātoju vai te nav savas loģikas lamatas. Vai tik mēs te nesalīdzinam grupu apmācību (klasi ar skolēniem) ar privāto apmācību (skolēnu kas runā ar LLM).

Ja viens skolotājs mācītu vienam bērnam vienu tēmu, gan jau tas parādītu visiem botiem kur vēži ziemo. :D Nav arī izslēgts, ka ja mēs noliktu botu klases priekšā, tas izgāstos kā veca sēta.

Man ir lielas aizdomas, ka visa šī te automatizācija nav labāka - tā ir pieejamāka. Pat, ja MI bots ir drusku draņķīgs privātskolotājs, tas ir labāk nekā nekāds privātskolotājs. Klasiskā 30 bērnu klasē ar vienu skolotāju tev privātskološana nespīd. :D

Laba analoģija ir mašīntulki. No vienas puses tie tulko ne pārāk labi, bet lielākoties domu tu vari saprast. Tas ir tas tulks kas tev pieejams kabatā bez maksas. Pat, ja noalgot profesionālu tulku cilvēku būtu objektīvi kvalitatīvāk, tas galīgi nav pieejams risinājums. Ja nebūtu mašīntulki, mēs ikdienā visdrīzāk neko netulkotu vai mēģinātu paši kaut ko saburtot. Tieši tā pat ar bērna skološanu, tu visdrīzāk nealgosi privātskolotāju, taču bots pa 20€ jau ir cita runa.

5 Likes

Interesants video par to pašu tēmu, bet no otras puses.

3 Likes

Šis ir labs paskaidrojums. Tā ir. Skolotājs var kaut ko paskaidrot (cerams…) labākā nekā MI un reaģēt uz bērna vajadzībām, bet klasē skolotājs nevar reaģēt uz katra bērna vajadzībām katru reizi. Ir klases kurās daži bērni ir A1 līmenī valodā, citi ir C1 līmenī, un visi mācās B1 līmenī jo tā norāda mācību programma. Visi ir zaudētāji izņemot tie, uz kuriem precīzi atbilst mācību programmas prasījumi tajā gadā.

Tā pat ar matemātiku - ir skolēni, kuri vairākus gadus nepievērš/nespēj pievērst uzmanību, beidzot pamostas un vēlas mācīties un nevar neko iemācīties jo skolotājs jau nevar iemācīt viņiem visas iepriekšējo gadu tēmas stundas laikā. Šīs ir problēmas, kuras beidzot ir iespējams uzlabot ar tehnoloģijas palīdzību, bet vai mēs spējam izveidot harmonisku sistēmu? :person_shrugging:t3:

Mēs te varam diskutēt par to kā būtu labāk mācīt, taču, ja es iešu studēt, noteikti ņemtu dažu vadošo LLM abonimentu. Pat ja tu pie tiem ķersies kā slīkstošs cilvēks pie zāles stiebra, daudzos priekšmetos kaut kā četrinieku gan jau var sazīmēt.

Tev ir iespēja sākt to veidot. ;D

Par šo tēmu ieminos vienu video (tagad jau senu - 2012. gada) no CGP Grey.
Šas, savulaik pats strādājis kā skolotājs apmēram izskaidro kā skolas sistēmu var izmainīt ar tehnoloģijām, proti - dot katram savu “Digitālo Aristoteli”. Protams, tajos laikos iztēle bija mazāk ‘Halucionējošs Skynet’ un vairāk ’ “Vieda” video bibliotēka, kas pielāgojas tavām zināšanām’, bet punkti pa lielam paliek tie paši.
Tituls iepriekš gan bija “Digital Aristotle: Thoughts on the Future of Education”, nevis patreizējais.